Frank Wakelkamp & Ursula Dütschler – 2 concerten op deze dag, om 16.00 uur, herhaling om 19.00 uur

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Frank Wakelkamp & Ursula Dütschler – 2 concerten op deze dag, om 16.00 uur, herhaling om 19.00 uur

Beethoven 250

13 december 2020 @ 16:00 20:30

Ursula Dütschler en Frank Wakelkamp

13 december aanvang 16.00 is uitverkocht, vooralsnog kaarten voor 19.00 uur

Frank Wakelkamp, cello & Ursula Dütschler, pianoforte

13 december en 27 december, in twee concerten op dezelfde dag aanvang 16.00 én 19.00 uur, voeren Frank Wakelkamp en Ursula Dütschler nagenoeg alle werken voor cello en piano van Beethoven uit, daaronder de vijf Sonates voor cello en piano. Volgens de zogeheten historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk

In het eerste van deze twee concerten wordt gebruik gemaakt van een kopie van een laat achttiende-eeuwse fortepiano, in het tweede van een instrument uit het begin van de negentiende eeuw, aldus een pianoforte van groter formaat: 2.50m.

Leo Samama

Musicoloog en componist Leo Samama geeft 13 december mondeling een inleiding. De werken voor cello en piano bestrijken immers vrijwel Beethovens leven.

Een speciale prijs voor alle concertgasten: € 27,50 per concert.

8 november staan op het programma de diverse korte werken voor cello en piano en de Eerste cellosonate. 27 december de sonates 3, 4 & 5.

Ludwig van Beethoven (1770-1827)

vroege werken voor cello en fortepiano

Sonate voor piano en cello in F groot, opus 5 nr. 1 (1796)

opgedragen aan Koning Friedrich Wilhelm II van Pruisen

– Adagio sostenuto

– Allegro

– Rondo Allegro vivace

Thema en 7 Variaties over de aria Bei Männern welche Liebe fühlen uit Mozarts opera Die Zauberflöte, WoO 46 (1801?)

opgedragen aan Graaf Georg von Browne.

– Andante

– pauze –

eerste deel uit Mondscheinsonate in cis klein, opus 27 nr. 2 (1802)

opgedragen aan Gravin Giulietta Guicciardi

– Adagio sostenuto

Sonate voor piano en cello in g klein, opus 5 nr. 2 (1796)

opgedragen aan Koning Friedrich Wilhelm II van Pruisen

– Adagio sostenuto e espressivo

– Allegro molto più tosto presto

– Rondo Allegro

Frank Wakelkamp, cello

Ursula Dütschler, fortepiano

Friedrich Wilhelm II

In mei en-juni 1796 verblijft Beethoven in Berlijn. Hij componeert er voor Jean-Louis Duport de twee cellosonates opus 5 en de Judas Maccabeus-variaties WoO 45 componeert. Duport speelt dan ook première van beide. Uit Beethovens pen vloeien deze twee maanden ook een deel van het Kwintet opus 15, gedeelten van het Derde pianoconcert en een deel van de Eerste symfonie. De eerste uitgave van opus 5 verschijnt in 1797 in Wenen bij Artaria. In 1799 ontmoette Beethoven rondreizend contrabassist Domenico Dragonetti (1763-1846) en speelt met hem de cellosonate opus 5 nr. 2.

Friedrich Wilhelm II (1744-1797), koning van Pruisen sinds 1786, kreeg celloles van de cellist  Jean-Pierre Duport. Hij schijnt zijn instrument met enthousiasme gespeeld te hebben en benoemde in 1786 de in Madrid wonende en werkende cellist en componist Luige Boccherini tot kamercomponist. De koning beloonde Beethovens opus 5 met een kostbaar geschenk.

Zijn zus Wilhelmina was de echtgenote van stadhouder Willem V, die indertijd partij was in de strijd tussen patriotten en Oranjegezinden. Toen de doortastende Wilhelmina, in 1787 op weg van Nijmegen naar Den Haag om een burgeroorlog te voorkomen (of om een beledigend incident in scene te zetten), bij Gouda de doorgang werd belet door de patriotten, vroeg en kreeg zij militaire ondersteuning van haar broer. De patriotten werden snel verdreven, maar velen keerden na de inval van de Fransen in 1795 terug om hun oude functies weer in te nemen.

De mateloze populariteit van Mozarts Die Zauberflöte (1791) veroorzaakte een stortvloed aan bewerkingen en variaties op thema’s uit deze opera. WoO 46, voor het eerst uitgegeven in 1802 door Mollo (Wenen), varieert over een aria voor sopraan (Pamina) en bariton (Papageno):

Pamina: Bey Männern, welche Liebe fühlen, / Fehlt auch ein gutes Herze nicht.

Papageno: Die süssen Triebe mit zu fühlen, / Ist dann der Weiber erste Pflicht.

Beyde: Wir wollen uns der Liebe freu’n, / Wir leben durch die Lieb’ allein.

Pamina: Die Lieb’versüsset jede Plage, / Ihr opfert jede Kreatur.

Papageno: Sie würzet unsre Lebenstage, / Sie wirkt im Kreise der Natur.

Beyde: Ihr hoher Zweck zeigt deutlich an, / Nichts edlers sey, als Weib und Mann.

Mann und Weib, und Weib und Mann, / Reichen an die Götter an.

Giulietta Guicciardi

Johann Georg graaf von Browne (1767-1827) was de zoon van een Ierse veldmaarschalk in het  Russische leger, waarin hij zelf ook diende. In Beethovens eerste jaren in Wenen, van 1798 tot 1803, was hij een van diens belangrijkste begunstigers. Hij gaf Beethoven als dank voor de Variaties WoO 71 (opgedragen aan zijn vrouw) een paard cadeau, dat de componist niet lang in zijn bezit hield en in die tijd maar een paar keer bereed. Beethoven droeg opus 9, 22, 48 en WoO 46 aan hem op. Ook gaf hij opdracht voor drie marsen opus 45. Voor zijn vrouw, gravin Anna Margarete (overleden 1803) schreef Beethoven opus 10, WoO 71 en 76. Een kennis typeerde de graaf als “een wonderlijke man” met vele talenten, maar ook vele zwakheden. Hij verkwistte zijn vermogen, mede aan de Napoleontische oorlogen, en kreeg een zenuwinzinking.

De Mondscheinsonate opus 27 nr. 2, “Sonata quasi una fantasia”, is niet in de gangbare sonatevorm geschreven, maar meer improviserend van karakter. Deze sonate werd het eerst uitgegeven in 1802 bij Cappi te Wenen.

Gravin Giulietta Guicciardi(1784-1856) was rond 1801 een pianoleerlinge van Beethoven. Zij was enige tijd verliefd op hem, en in 1802 droeg hij de Mondscheinsonate aan haar op. In 1803 trouwde ze met graaf Gallenberg, die ook componeerde, en vertrok naar Napels.

Sonata Fantasia
Frank Wakelkamp

Frank Wakelkamp, cello

studeerde “moderne” cello aan het Utrechts Conservatorium, waar hij les had van Dmitri Ferschtman en Maarten Mostert. Masterclasses volgde hij bij Frans Brüggen, Heinrich Schiff en Christophe Coin. Bij Viola de Hoog studeerde hij af als Uitvoerend Musicus barokcello.

In 2000 nam hij een solo-cd op met cellosonates van de Amsterdamse barokcomponist Jacob Klein, die is uitgebracht bij Muziekgroep Nederland (CV 125). Hiervoor verrichte hij ook musicologisch onderzoek naar de voorheen onbekende Klein. In 2011 bracht hij met het ensemble Frank & Friends zijn tweede solo-cd uit met alle 9 cellosonates van Vivaldi. In 2014 volgde een derde cd met een in 2009 ontdekt nieuw opusnummer met cellosonates van Klein, eveneens met Frank & Friends.

In juni 2002 debuteerde hij, na een half jaar zelfstudie, op de viola da gamba en in 2003 soleerde hij voor het eerst in de Mattheüspassie van Bach. Sindsdien is hij een veelgevraagd gambasolist.

Kamermuziek speelt Frank Wakelkamp met The Great Charm, cello- en gambakwartet Gut Feelings en diverse ad hoc formaties, maar hij treedt ook op als solist. Met Trio Eroica won hij in 1996 het concours Musica Antiqua in Brugge met bijzondere lof van de Jury en de Radioprijs van BRTN 3.

In 2005 startte hij met de eerste Urtext- en facsimileuitgave van de cellosonates van Boccherini en Klein op editionwakelkamp.com.  Daarnaast geeft hij cello- en gambales in Bergen op Zoom.


Gegevens

Frank Wakelkamp, cello & Ursula Dütschler, pianoforte

Beethoven 250

13 december 2020 @ 16:00 20:30

De Zondagmatinee in De Paulus van 8 november, aanvang 16.00 is uitverkocht, voor 19.30 uur zijn nog kaarten.

Klik hier om de tickets online te bestellen ➙

  • Entreeprijs 13 december: € 27,50 per concert
Muziekkamer Oegstgeest

Cultuurhuis De Paulus

Warmonderweg 2
Oegstgeest, 2341 KV Nederland
+ Google Maps
cultuurhuisdepaulus.nl

Lucien Knoedler

muziekkamer-oegstgeest.org

De Pauluskerk
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!