Lezing met recital over Leander Schlegel in kasteel Oud-Poelgeest

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Lezing met recital over Leander Schlegel in kasteel Oud-Poelgeest

15 september @ 15:30 16:30

Frans van Ruth achter de vleugel

“De gouden kleur, die de late romantiek kenmerkt, ligt over deze poëzie breed gespreid.”

Een lezing met recital door Frans van Ruth over de in Oegstgeest geboren componist Leander Schlegel.

Ten overvloede, deze lezing is in het Koetshuis van kasteel Oud-Poelgeest (niet in Cultuurhuis De Paulus)

Op zondag 15 september 2019, tijdens het Osger Weekend of Open Monumenten Dagen, geeft de internationaal gelauwerde pianist en kamermuziekdocent Frans van Ruth een lezing over de componist Leander Schlegel (1844–1913). Schlegel is op destijds Oegstgeester grondgebied geboren, getogen in Leiden, bewonderd tot in Wenen, woonde veertig jaar in Overveen, liet een klein maar ongemeen fijn oeuvre na en is bijgezet in het familiegraf op de Groene Steeg in Leiden.

Van Ruth verdiepte zich in het leven en oeuvre van Schlegel en stelde op grond van het materiaal dat hij tot nog toe vond een uitvoerige website samen: Welkom bij Leander Schlegel. Hij wordt 15 september geflankeerd door de mezzo–sopraan Oda Zoe Hochscheid. Plaats van handeling is het Koetshuis van kasteel Oud Poelgeest in Oegstgeest, van 15.30–16.30 uur. De toegang is kosteloos. De website van het Osger Weekend vindt u hier.

Deze lezing met muziek van Schlegel gaat vooraf aan de Zondagmatinee in De Paulus van een week later, 22 september om 16.00 uur. Daarin wordt voor het eerst ooit Schlegels Tweede strijkkwartet opus 35 uit 1913 uitgevoerd. Een wereldpremière is dit, door het Daniel Quartet. Klik hier voor meer informatie.

De componist, dirigent en pianist Willem Andriessen (1887–1964) over Leander Schlegels oeuvre: “De gouden kleur, die de late romantiek kenmerkt, ligt over deze poëzie breed gespreid”.

In de jaren negentig was in Oegstgeest het secretariaat van de Willem Mengelberg Vereniging gevestigd, aan de Irislaan. Vernoemd naar de wereldberoemde dirigent, van 1895–1945 chef van het Concertgebouw Orkest en in de jaren 1921–1930 ook van de New York Philharmonic Orchestra.

In het bulletin van december 1997 van deze vereniging zijn de bladzijden 4–6 aan Leander Schlegel gewijd. Een vondst van Martin Rohde, bestuurslid van Stichting Mu6.

Naast de opname onderaan deze pagina van Die Nachtigall hat mich vom Schlaf erweckt uit de Deutsche Liebeslieder opus 20 door Oda Hochscheid en Frans van Ruth, kunt u luisteren naar Schlegels Vioolsonate opus 34, zijn voorlaatste werk, uitgevoerd door Candida Thompson, viool en David Kuyken, piano. En naar de pianist Jacob Bogaart in opus 30 nr. 4, een wals.

Leander Schlegel

Leander Schlegel


Gegevens

Leven en werk van Leander Schlegel

15 september @ 15:30 16:30

Muziekkamer Oegstgeest

Cultuurhuis De Paulus

Warmonderweg 2
Oegstgeest, 2341 KV Nederland
+ Google Maps
cultuurhuisdepaulus.nl

Lucien Knoedler

muziekkamer-oegstgeest.org

De Pauluskerk
Muziekkamer Oegstgeest