Leander Schlegels Tweede strijkkwartet (1913) blijkt een fonkelend meesterwerk, hier voor het eerst uitgevoerd

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Leander Schlegels Tweede strijkkwartet (1913) blijkt een fonkelend meesterwerk, hier voor het eerst uitgevoerd

22 september @ 16:00 17:30

Daniel Quartet

De leden van het Daniel Quartet zijn Quirine Scheffers en Misha Furman viool, Itamar Shimon altviool en Joanna Pachucka cello – foto links: Emile Jeansch, rechts: Lucien Knoedler – 22 september 2019.

De Concertzender maakte ook van deze Zondagmatinee in De Paulus een opname, eerder gebeurde dit 11 november vorig jaar.

Programma

Leander Schlegel (1844 – 1913)

Strijkkwaret nr. 2, opus 35 (1913) – wereldpremière

 1. Quasi Presto – Allegro
 2. Tempo di Minuetto animato
 3. Adagio non troppo e mesto
 1. Poco Adagio – Allegro vivace ma non troppo

Ludwig van Beethoven (1770 – 1827)

Strijkkwartet opus 132 nr. 15

 1. Assai sostenuto-Allegro
 2. Allegro ma non tanto
 3. Canzona di ringraziamento – Heiliger Dankgesang eines Genesenden an die Gottheit, in der lydischen Tonart: Molto Adagio
 4. Alla marcia, assai Vivace
 5. Allegro appassionato

Leander Schlegel (1844–1913) is een van de meest markante Nederlandse componisten van zijn tijd. Hij is geboren op destijds Oegstgeester grondgebied, getogen in Leiden, bereisde Europa en werd bewonderd tot in Wenen – in de Zaterdagmatinees van de Bösendorfersaal. Schlegel voltooide zijn Tweede strijkkwartet vlak voor zijn plotselinge dood, daarom bereikte dit werk geen uitgever. Het manuscript kwam uiteindelijk bij het Nederlands Muziek Instituut terecht. Leander Schlegel is bijgezet in het familiegraf op de elitebegraafplaats De Groene Steeg in Leiden.

Op voorstel van Muziekkamer Oegstgeest geeft Donemus Schlegels Tweede strijkkwartet uit, samen met diens in 1905 uitgegeven Eerste strijkkwartet opus 17. De redactie is in handen van Frans van Ruth. Hij verdiepte zich in het leven en oeuvre van Leander Schlegel en wijdde aan hem een uitvoerige website: Welkom bij Leander Schlegel.

De eerst bekende uitvoering van opus 17 dateert van 1905 en was van het kwartet van de Franse vioolvirtuoos Henri Marteau. De talrijke correcties van de componist verwerkt Frans van Ruth in een nieuwe partituur. Hij was al mederedacteur van alle liederen van Leander Schlegel in twee banden. En wellicht ligt er van de hand van Van Ruth een biografie van Leander Schlegel in het verschiet.

Zodoende verschijnen bij Donemus mettertijd beide strijkkwartetten van Schlegel gebundeld. Een uitvoering van het Eerste strijkkwartet is hier voorzien in het seizoen 2021/22.

Zondagmiddag 15 september geeft Frans van Ruth in Oegstgeest een lezing met recital over Leander Schlegel. Hij wordt geflankeerd door de mezzo-sopraan Oda Zoe Hochscheid.

Eduard Reeser in zijn standaardwerk Een eeuw Nederlandse muziek 1813 – 1913 over Leander Schlegel:

“Herhaaldelijk trad hij als solist en begeleider op, waarbij hij vooral als vertolker van Schumann bewondering wekte. Van die voorkeur getuigt ook zijn componeren, dat in de Duitse romantische sfeer zijn uitgangspunt heeft gevonden. Een voorname persoonlijkheid treedt ons in de muziek van Schlegel tegemoet; de gebondenheid aan een muzikale traditie, die op het eind der negentiende eeuw in ons land nog altijd van grote invloed was, heeft het zich ontplooien van een oorspronkelijke fantasie allerminst in de weg gestaan, en daar deze componist zich nooit afzijdig heeft willen houden van wat de Duitse muziek in zijn tijd aan nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden bood, gaat er van zijn werk een frisheid en levendigheid uit die zich wel heel gunstig onderscheidt van de ouderwetsheid die zoveel Nederlandse muziek op Duitse grondslag reeds bij haar ontstaan aankleefde.

Muziekkamer Oegstgeest streeft ernaar wanneer maar mogelijk werken van componisten die in Nederland woonden of leven te programmeren. In de 36 concerten sinds december 2014 is de oogst zo’n 22. Daaronder van Schlegel het Pianokwartet, de complete Deutsche Liebeslieder, de Vioolsonate en onder de pianowerken zijn Ballade opus 2.

Veel dank is verschuldigd aan Frans van Ruth. Met zijn duopartner Doris Hochscheid voerde hij hier onder meer de magnifieke Sonata concertante voor cello en piano van Rudolf Escher uit. Van deze componist op de honderdste sterfdag van Claude Debussy, 25 maart 2018, de Sonate voor cellosolo, vertolkt door José Mor, principal cellist van het Symfonie Orkest van Barcelona.


Gegevens

Wereldpremière in de Paulus

22 september @ 16:00 17:30

 • Volwassenen € 30,00
 • Geen kortingen

Online: Klik hier om de tickets online te bestellen

Nota bene: Tickets aan de kassa: € 27,50 voor volwassenen, € 15 voor studenten en met pin betalen.

Muziekkamer Oegstgeest

Cultuurhuis De Paulus

Warmonderweg 2
Oegstgeest, 2341 KV Nederland
+ Google Maps
cultuurhuisdepaulus.nl

Lucien Knoedler

muziekkamer-oegstgeest.org

De Pauluskerk
Muziekkamer Oegstgeest