Ysaÿe Trio

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Ysaÿe Trio

Beethoven – de Strijktrio’s opus 3 en opus 9 nr. 3 | Willem van Otterloo – Strijktrio

30 augustus 2020 @ 16:00 17:30

Ysaÿe Trio en route

Ysaÿe Trio

De Zondagmatinee in De Paulus van 30 augustus, aanvang 16.00 uur

Programma

Beethoven – de Strijktrio’s opus 3 en opus 9 nr. 3 | Willem van Otterloo – Strijktrio

Rada Ovcharova, viool en de gebroeders Emlyn en Willem Stam, resp. altviool en cello, zijn het Ysaÿe Trio – vernoemd naar de Belgische vioolvirtuoos Eugène Ysaÿe (1858–1931) en componist van talrijke werken waaronder strijktrio’s Het drietal vormt de kern van het New European Ensemble sinds de oprichting in 2009. Het NEuE is een internationaal geprezen formatie in uiteenlopende bezettingen. Emlyn Stam is hiervan de artistiek leider.

Naast de talrijke inventieve programma’s van het NEuE die eeuwen muziek bestrijken, tot en met composities van nu, legde het Ysaÿe Trio onlangs Bachs Goldberg-Variationen vast, in een bewerking voor strijktrio. In beeld en geluid.

Ivan Hewitt, muziekrecensent van de Telegraph hierover op 28 mei jongstleden:

“The worldwide web has been swarming with filmed online concerts since lockdown began, but none that I’ve seen so far has tried to use the video medium in a creative way—until the preview of The Goldberg Variations: Meditations on Solitude came my way on Thursday.
This new version of Bach’s series of 30 variations on a beautiful slow Aria comes from start-up company Greengage and is the brainchild of director and conductor Jonathan Berman. For him the variations are all about the joy and challenge of solitude, an idea prompted in part by the work’s genesis: it was composed by Bach to help overcome the insomnia of a Russian nobleman, Count Kaiserling. Berman chose 30 texts on loneliness which are read in between the variations.”

New European Ensemble
Eugène Ysaÿe
Eugène Ysaÿe

Programmatoelichting

Willem van Otterloo (Winterswijk, 1907– Sidney, 1987) was een internationaal gevierde dirigent, van 1949 – 1974 chef-dirigent van onder meer het Residentie Orkest. Naast de talrijke grammofoonplaten die hij in de jaren vijftig met dit orkest voor Philips realiseerde, alle opgenomen in het Amsterdams Concertgebouw en wereldwijd gedistribueerd, als ook opnamen met het Concertgebouworkest, de Berliner Philharmoniker, de Wiener Philharmoniker, de Sidney Symphony en dat van Melbourne, vervulde hij gastdirecties in Noord- en Zuid-Amerika en Japan. Van 1971 tot zijn dood door een auto-ongeluk in 1978 was hij chef-dirigent in Sidney.

Terzijde. Is het niet opmerkelijk dat het Nederlandse muziekleven meerdere dirigenten van internationale statuur heeft voortgebracht? Willem Mengelberg (1871–1951), Eduard van Beinum (1900–1959), Willem van Otterloo, Hans Vonk (1942–2007) en Edo de Waart (1941)? Hieraan zouden even goed Ed Spanjaard (1948) en Jac van Steen (1956) kunnen worden toegevoegd, als ook Antony Hermus (1973).

Willem van Otterloo, de vader van Rogier van Otterloo (1941–1988) – van onder meer de filmmuziek bij Soldaat van Oranje –, toonde zich aanvankelijk een voortreffelijke componist. Na het besluit de studie geneeskunde af te breken, bezocht hij het Conservatorium van Amsterdam, studeerde compositie bij Sem Dresden en cello bij Max Oróbio de Castro – befaamd om zijn vertolkingen van de Suites voor cellosolo van Bach. Van Otterloo componeerde werken voor orkest, strijkers- en blazersensembles, een strijkkwartet, een strijktrio (1930) en liederen.

Waar maar mogelijk en zinvol, klinken in de serie Zondagmatinees in De Paulus werken van componisten die in Nederland werkzaam zijn of waren.

Willem van Otterloo

Beethovens strijktrio’s

Is 2020 het 250ste geboortejaar van Beethoven (1770–1827) en zijn wereldwijd inmiddels tal van zijn werken uitgevoerd, vastgelegd en uitvoerig belicht, van al zijn kamermuziek komen de trio’s voor strijkers er tamelijk bekaaid af. Anders dan bijvoorbeeld zijn zestien strijkkwartetten die zijn gehele leven en oeuvre bestrijken, stammen de strijktrio’s uit Beetovens vroege jaren in Wenen – waar hij zich in 1792 vestigde en er tot zijn dood woonde. Het joyeuze eerste strijktrio opus 3 (1797) is onderhoudend, naar de smaak van Beethvrosn gasten. Het is in feit een divertimento en telt zes delen.

Opus 9 omvat de strijktrio’s 3 t/m 5 en verschenen in 1799 indruk. Ze tellen elk vier delen en zijn opgedragen aan graaf Johann Georg von Browne. Het zijn stuk voor stuk briljante composities die onmiskenbaar de weg bereiden voor de vier strijkkwartetten opus 18 uit diezelfde jaren – waarvoor vorst Lobkowicz Beethoven rijkelijk beloonde.

Het Ysaÿe Trio, opgericht in 2006, kreeg voor zijn debuut-cd met Beethovens strijktrio opus 8 in zeer lovende bespreking in het muziekmagazine Luister.

Ludwig van Beethoven
Beethoven

Gegevens

Ysaÿe Trio

Beethoven – de Strijktrio’s opus 3 en opus 9 nr. 3 | Willem van Otterloo – Strijktrio

30 augustus 2020 @ 16:00 17:30

€30
  • Volwassenen € 30,00
  • Geen kortingen

Klik hier om de tickets online te bestellen ➙

Muziekkamer Oegstgeest

Cultuurhuis De Paulus

Warmonderweg 2
Oegstgeest, 2341 KV Nederland
+ Google Maps
cultuurhuisdepaulus.nl

Lucien Knoedler

muziekkamer-oegstgeest.org

De Pauluskerk
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!