Ack van Rooyen, flügelhorn & Juraj Stanik, piano (uitverkocht)

Laden Evenementen
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Ack van Rooyen, flügelhorn & Juraj Stanik, piano (uitverkocht)

Boy Edgar Prijs 2020 winnaar Ack van Rooyen in Muziekkamer Oegstgeest

4 oktober 2020 @ 16:00 17:30

Ack van Rooyen & Juraj Stanik

Juraj Stanik en Ack van Rooyen – foto Jurjen Donkers

Zondag 4 oktober om 16.00 uur in Cultuurhuis De Paulus

26 juni werd bekend dat Ack van Rooyen (Den Haag, 1930) de Buma Boy Edgar Prijs 2020 is toegekend. Dit is in Nederland de belangrijkste prijs voor jazz en geïmproviseerde muziek.

Het is een grote eer hem in Muziekkamer Oegstgeest te mogen ontvangen, samen met zijn muzikale partner Juraj Stanik.

De Buma Boy Edgar Prijs is een sculptuur van Jan Wolkers, een geldbedrag van 12.500 euro en een concertavond die de winnaar zelf mag samenstellen. Deze volgt op de koninklijke onderscheiding die Van Rooyen begin dit jaar ontving.

Amanda Kuyper in NRC: “Van Rooyen was in zijn carrière ‘nooit zo hunkerend naar complimenten’. Al was de uitnodiging om met Miles Davis en het Quincy Jones Orchestra te spelen op het jazzfestival van Montreux ‘echt wel een groot ding.’ Als trompettist en bugelspeler maakte hij deel uit van de vroegste moderne jazzgeneratie in Europa, zijn muziekcarrière omspant nu ruim zeventig jaar. Bewust heeft Van Rooyen zich in zijn carrière weinig gepositioneerd als bandleider. Hij bezat geen solistenbravoure, was vooral een dienstbare speler, een trots onderdeel van een geheel. Het kan een reden zijn waarom Van Rooyen de jazzprijs niet eerder in zijn carrière kreeg.

“Het warme, zachte geluid van de bugel past bij de bescheiden Van Rooyen, stelt ook de jury. Zij prijst ook hoe van Rooyen, in navolging van zijn grote voorbeeld trompettist Clifford Brown, streeft naar ‘eerlijke’ muziek zonder foefjes en trucjes’. De noten worden daarbij ‘met zorgvuldigheid uitgekozen’, en ‘de schoonheid van de ronde toon prevaleert boven effectbejag’.

Hier dient evenwel aan toegevoegd, dat Ack van Rooyen al jaren de flügelhorn bespeelt, niet meer de bugel en trompet.

Martin Rohde: “Dadelijk na voltooiing van zijn opleiding aan het het Koninklijk Conservatorium van Den Haag in 1949 cum laude, vatte Ack van Rooyen een indrukwekkende internationale carrière aan. Hij speelde in de meest vooraanstaande internationale jazzorkesten, waaronder Aimé Barelli Orchestra, de Peter Herzbolzheimer & His Rhythm Combination & Brass, het Deense showorkest van Boyd Bachman, de Bert Kaempfert Big Band, de WDR Big Band, de SFB Big Band, het Clark Terry Orchestra, Gil Evans Orchestra, de Clarke-Boland Bigband en het Süddeutscher Rundfunk Orchestra.

“In 1974 was van Rooyen medeoprichter van het United Jazz & Rock Ensemble, een succesvol 10-tet met onder anderen trombonist Albert Mangelsdorff, saxofonist Charlie Mariano en pianist Wolfgang Dauner.

“Zijn grote ervaring, inzicht en theoretische kennis deelt hij sinds decennia met studenten van conservatoria in Nederland en nog regelmatig staat hij op het podium met jonge musici. De Amsterdamse locoburgemeester Simone Kukenheim onderschreef dit toen zij van Rooyen de versierselen behorende bij de koninklijke onderscheiding van Officier in de Orde van Oranje-Nassau opspelde: ‘Gedurende uw lange loopbaan schitterde u zelf, maar u liet ook anderen stralen’ ”.

Rinus van der Heijden in Jazznu over Juraj Stanik (Amersfoort, 1969): “Hij is geïnspireerd door klassieke componisten als Johann Sebastian Bach, Oliver Messiaen en Johannes Brahms. Maar ook – uiteraard zou je bijna zeggen – door jazzmusici als Joe Lovano, Chris Potter en John Scofield. En zeker niet te vergeten de groten uit de jazztraditie.

“Jazzliefhebbers zullen de pianist waarschijnlijk kennen van Five Up High, het Ben van den Dungen-Jarmo Hoogendijk Quintet en Brand New Orleans. Tegenwoordig heeft hij zijn eigen trio en speelt hij duo met trompettist/flugelhornspeler Ack van Rooyen.

“Juraj Stanik is een man van weinig woorden. In dat licht bezien is het een opmerkelijke uitspraak als hij zegt dat hij ‘stukken schrijft, die ik binnenkort hoop uit te brengen bij ECM’. En ook zijn blik op de toekomst mag er zijn: “Het zou mooi zijn als goede muziek weer naar waarde wordt geschat.”


Gegevens

Ack van Rooyen, flügelhorn en Juraj Stanik, piano

4 oktober 2020 @ 16:00 17:30

€19,50
  • Volwassenen € 19,50
  • Geen kortingen

Klik hier om de tickets online te bestellen ➙

Muziekkamer Oegstgeest

Cultuurhuis De Paulus

Warmonderweg 2
Oegstgeest, 2341 KV Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie

Lucien Knoedler

Bekijk de site van Organisator

De Pauluskerk
Muziekkamer Oegstgeest