Programma
Georg Friedrich Händel (1685–1795), Sonate in d voor viool en bc HWV 359
Grave – Allegro – Adagio – Allegro
Pietro Antonio Locatelli (1695–1764), Sonate opus VIII nr. 10 in D
Cantabile – Allegro – Vivace
Francesco Geminiani (1687–1762), Tendrement in a (uit ‘Pièces de Clavecin`) London, 1743
Domenico Scarlatti (1685–1757), Sonata in A, Allegro molto , K212 – Sonata in d, Fuga, K417
Pietro Antonio Locatelli (1695–1764), Sonate opus VI, nr. 6
Largo – Andante – Allegto – Minuetti I, II, III, IV, V, VI, VII & VIII
Alessandro Scarlatti (1660–1725), Sonata nr.1 in d voor cello solo & bc
Largo – Allegro – Largo – Atempo giusto
Georg Philipp Telemann (1681–1767), Fantasie nr. 7 in e, TWV 40:20
Vioolsolo
Arcangelo Corelli (1653–1713), Sonata in C, Op. V nr. 3
Adagio – Allegro – Adagionon troppo – Allegro – Giga (Allegro)
Kees Hülsmann was gedurende meer dan dertig jaar hoofdvakdocent viool aan onder meer het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, jurylid bij nationale- en internationale vioolconcoursen en hij gaf masterclasses in binnen- en buitenland.
Hij studeerde aan het Amsterdams Conservatorium bij Davina van Wely en Jo Juda, behaalde zijn einddiploma cum laude en vervolgde zijn studie in Londen bij Manoug Parikian en later bij Ramy Shevelov in Tel Aviv. Nog tijdens zijn studie maakte hij een uitgebreide concertreis naar de VS, waar hij o.m. optrad voor radio en tv. Naar aanleiding van concerten in Israël werd hij concertmeester van het Israël Chamber Orchestra, een paar jaar later keerde hij terug naar Nederland om dezelfde functie te bekleden bij het Nederlands Kamer Orkest.
In 1986 werd Hülsmann uitgenodigd het concertmeesterschap van het Rotterdams Philharmonisch Orkest over te nemen van Victor Lieberman. Hij gaf als solist en kamermusicus concerten in Europa, het Midden- en Verre Oosten , Rusland, Noord en Zuid Amerika, trad op tijdens festivals zoals in Aspen (Colorado), Frankrijk, Brazilië, Italië, Oostenrijk, Spanje en Zuid-Korea.
Hülsmann maakte met de Russische pianiste Irina Kandinskaya een cd opname voor het label Olympia van de complete werken voor viool en piano van Johannes Brahms. Voor het label New Albion Records een opname van het eerste vioolconcert van de Amerikaanse componist Peter Scot Lewis met The Berkeley Symphony Orchestra en dirigent Kent Nagano. Zijn tweede vioolconcert droeg Scott Lewis aan Hulsmann op. De wereldpremière daarvan was met het Rotterdams Philharmonisch orkest en dirigent Alan Gilbert.
In 2016 verscheen bij het label Challenge Records een album van de complete originele werken voor viool en piano van Fritz Kreisler met pianiste Marian Bolt. Naast talloze kamermuziekactiviteiten leidde Hülsmann gedurende een aantal jaren het ensemble Camerata Vermeer dat gespecialiseerd was in uitvoeringen met historische instrumenten.
Lucia Swarts is een van de meest toonaangevende cellisten van haar generatie, haar opnamen van de cellosuites van Bach zijn te zien op YouTube. inmiddels ontelbare keren beluisterd en die bewonderd.
Zij is zowel hoofdvakdocente moderne cello als barokcello aan het Koninklijk Conservatorium. Voorts geeft ze master classes in binnen- en buitenland, waaronder het jaarlijks oude muziek festival in Daroca (Spanje), het Conservatoire Superior in Salamanca, en het Dordts cello festival. Naast de moderne cello speelt ze ook Viola da spalla, barokcello, gamba (basse de violon) en Violoncello piccolo.
Lucia Swarts voltooide in 1982 haar studie aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, bij Anner Bijlsma. Haar carrière beslaat verschillende genres en periodes van klassieke muziek. Dit wordt geïllustreerd door haar lidmaatschap van uiteenlopende ensembles waaronder het ASKO Schönberg Ensemble, het Barokorkest van de Nederlandse Bachvereniging – waarin zij ruim 40 jaar de solocelliste was – en het Residentie Bach Ensemble. Met deze ensembles onder leiding van dirigenten onder wie Reinbert de Leeuw, Oliver Knussen, Peter Dijkstra en Jos van Veldhoven maakte zij talloze cd’s en dvd’s.
Zie voor meer over Lucia Swarts de Zondagmatinee in De Paulus van 22 december.
Menno van Delft treedt wereldwijd op als solist en continuo-speler. Hij geeft les aan het conservatorium van zijn geboortestad Amsterdam en aan de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg. Hij geeft regelmatig lezingen en publiceert over onderwerpen als vroeg klavierrepertoire, speeltechnieken, uitvoeringspraktijk en stemming & temperament.
Menno van Delft studeerde klavecimbel, orgel en muziekwetenschappen aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam, het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en de Rijksuniversiteit Utrecht. Zijn leermeesters waren Gustav Leonhardt, Bob van Asperen, Piet Kee, Jacques van Oortmerssen en Willem Elders. Tijdens zijn studie zong hij Gregoriaans in de Schola Cantorum Amsterdam onder de vormende leiding van Wim van Gerven.
In 1988 was Menno van Delft finalist op het C.Ph.E. Bach – Concours in Hamburg en won aldaar de clavichordprijs. Een jaar later maakte hij zijn debuut op het Holland Festival Oude Muziek te Utrecht. Hij gaf concerten en masterclasses in heel Europa en de Verenigde Staten, maakte talrijke opnamen voor radio en televisie en was te gast op diverse Bachfeste van de Neue Bachgesellschaft.