De kamermuziekserie Zondagmatinees in De Paulus ving aan op 21 december 2014. Streven was dadelijk en is daarvoor telkens zangers en musici van naam en faam uit te nodigen die bovendien uitzonderlijk repertoire in petto hebben. Sinds maart 2019 onder de vleugels van Stichting Mu6 is dit al met al het 99ste concert in tien jaar.
Programma
Philipp Friedrich Böddecker (1607-1683)
Sonata `sopra la Monica’ voor cello en fagot (1651)
Joseph Bodin de Boismortier (1689-1755)
Sonata in C
Rondement – Sicilienne – Gavotte I, II
Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Uit Suite in G, BWV 1007
Prélude – Allemande – Courante – Sarabande
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1591)
Sonata für Fagott und Violoncello in B, KV 292
Allegro – Andante – Rondo (Allegro)
Sofia Gubaidulina (1931)
Con sourdine /Senza sourdine
Paul Hindemith (1895-1963)
Stücke für Fagott und Cello
Moderato – Andante – Allegretto
Jean Baptiste Bréval (1752-1823)
Sonate in C voor cello en fagot opus 40
Allegro – Rondo Grazioso
Lucia Swarts is een van de meest toonaangevende cellisten van haar generatie, haar opnamen van de cellosuites van Bach zijn te zien op YouTube. inmiddels ontelbare keren beluisterd en die bewonderd. Zij is zowel hoofdvakdocente moderne cello als barokcello aan het Koninklijk Conservatorium. Voorts geeft ze master classes in binnen- en buitenland, waaronder het jaarlijks oude muziek festival in Daroca (Spanje), het Conservatoire Superior in Salamanca, en het Dordts cello festival. Naast de moderne cello speelt ze ook viola da spalla, barokcello, gamba (basse de violon) en Violoncello piccolo.
Lucia Swarts voltooide in 1982 haar studie aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, bij Anner Bijlsma. Haar carrière beslaat verschillende genres en periodes van klassieke muziek. Dit wordt geïllustreerd door haar lidmaatschap van uiteenlopende ensembles waaronder het ASKO Schönberg Ensemble, het Barokorkest van de Nederlandse Bachvereniging – waarin zij ruim 40 jaar de solocelliste was *) – en het Residentie Bach Ensemble. Met deze ensembles onder leiding van dirigenten onder wie Reinbert de Leeuw, Oliver Knussen, Peter Dijkstra en Jos van Veldhoven maakte zij talloze cd’s en dvd’s.
Daarnaast heeft Lucia Swarts samengewerkt met musici onder wie Michael Chance, Ryo Terakado, Harry van der Kamp en Jos van Immerseel. Lucia Swarts heeft meerdere solo-cd’s gemaakt: sonates van Vivaldi, negentiende- eeuwse werken voor cello en piano – met pianist Leo van Doeselaar –, Italiaanse celloconcerten en sonates voor cello van Boccherini.
Gerard Wiegers, echtgenoot van Lucia Swarts, studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in De Haag bij destijds Concertgebouworkest-fagottist Joep Terwey, naast zijn universitaire studie. In de jaren 1975–1980 was hij vaste remplaçant fagot in het Noord Nederlands Orkest.
Gerard Wiegers is aan de Universiteit van Amsterdam hoogleraar Geschiedenis en Vergelijkende Religiewetenschappen. Hij doet onder meer “onderzoek naar het verre verleden van Spanje, vooral naar het samenleven van moslims, joden en christenen”. In Trouw van 25 juni 2024: “Door de geschiedenis heen is er vanuit Nederland een duidelijke lijn van interactie met en interesse voor moslims”, zegt Wiegers. “We zien daarbij dat er allerlei vooroordelen over elkaar zijn geweest.”
*) In navolging van eerdere projecten voor jonge pianisten en violisten organiseerde de Nederlandse Bachvereniging in 2022 een talentontwikkelingsproject voor jonge cellisten, in samenwerking met de Cello Biënnale Amsterdam en ondersteund door het Nederlands Muziekinstrumenten Fonds. De jonge cellisten kregen coaching van Lucia Swarts in verschillende masterclasses en voor de opname die ze maakten voor ‘All of Bach’.