Trio Agerbeek featuring Melanie Bong

Trio Agerbeek featuring Melanie Bong

Jazzpianist Rob Agerbeek, Deense bassist Erik Albjerg en drummer Tjeerd Klapwijk vormen sinds 2018 een trio. Autodidact en jazzicoon Agerbeek behoeft geen introductie, zijn kompanen verdienden even goed hun sporen in de wereld van de jazz. Albjerg is docent jazz & jazztheorie aan het Koninklijk Conservatorium. Hun repertoire is omvangrijk, naast swingende jazz standards klinken funky- en even goed Latin-invloeden. Het trio treedt in deze tour op met de befaamde Duitse zangeres Melanie Bong. Een gezochte performer is haar stem weldadig en warm, op haar naam staan prachtige albums. Kortom, een concert van grote allure ligt in het verschiet.

Nynke Laverman

Nynke Laverman

Eigenzinnige zangeres Nynke Laverman bewees eerder dat de Portugese fado en Friese nuchterheid een opvallend goede mix bleek. Haar Leonard Cohen song in het Fries prees de meester zelf. Nu komt zij met een show vol Nederlandse en Engelstalige liederen. Ze zingt over de wereld die op haar kop staat, terwijl de mens zich machteloos weet. Haar zang wordt afgewisseld met ‘spoken word performances’, foute dansjes en theatrale personages. Met haar echtgenoot, componist Sytze Pruiksma, en videokunstenaar Douwe Dijkstra komt een muzikale reis tot ontplooiing waarin waan en werkelijkheid vloeiend in elkaar overlopen, bij indrukwekkende decors.

Jay-Tee Teterissa en Rayn Bechoe

Jay-Tee Teterissa en Rayn Bechoe

Bassist Jay-Tee Teterissa voltooide het Hilversums conservatorium en speelde in diverse bands waaronder Candy Dulfers’ Funky Stuff. Onder eigen naam verschenen twee soloalbums. Naast hem singer-songwriter Rayn Bechoe. Rayn viel al gauw op, even goed buiten de landsgrenzen, als gevolg een Japanse platendeal en tour. Samen vormen zij als steeds gepassioneerd ‘The New Coalition of Funk’. Hierin staat ritme centraal bij de strakke baslijnen van Jay-Tee en het vrijmoedige toetsenspel van Rayn. Het tweetal zorgt zodoende voor een wervelende dansavond met funk- en soulmuziek. Inderdaad, de heupen vrij nu, voeten van de vloer!

Esther van Hees, Jeroen van Vliet en Miguel Boelens

Esther van Hees, Jeroen van Vliet en Miguel Boelens

De Vlaamse zangeres Esther van Hees studeerde aan de conservatoria van Tilburg en Amsterdam. Deze voorstelling is ingegeven door haar album ‘Gelukkig zijn’. Was haar debuutalbum nog in het Engels, haar meest recente productie nu staat in het teken van Vlaamse en Nederlandse kleinkunstliedjes. Het zijn vooral die welke zij als kind ontdekte in de platenkast van haar ouders: Raymond van het Groenewoud en Ramses Shaffy. De show is jazzy met de energie van Jacques Brel. Deze avond vormt zij een trio met pianist Van Vliet en saxofonist Boelens. Beiden speelden aan de zijde van een keur aan artiesten van formaat en produceerden meerdere cd’s.

Margriet Sjoerdsma en Martin Fondse

Margriet Sjoerdsma en Martin Fondse

Margriet Sjoerdsma, bekend van haar ‘Tribute to Eva Cassidy’, en Boy Edgar-prijswinnaar Martin Fondse bundelen hun verbeeldingskracht. Deze voorstelling gaat over het einde, de dood, die tegelijk een nieuw begin inluidt en omgekeerd. Sierlijke melodieën, rijke harmoniek en een prachtige stem vloeien samen in folk en klassiek en in pop en jazzy songs. De akoestische en elektronische natuur van piano en gitaar worden rijkelijk benut: orkestraal dan weer verstild bij de intieme teksten van Vrouwkje Tuinman en de gelaagde animaties van Udo Prinsen. Deze pakkende voorstelling beweegt immers langs de grens van diepe ernst en bevrijdende humor.

Lavalu

Lavalu

Zangeres en pianiste Marielle Woltring, bekend als Lavalu, is ongemeen veelzijdig. Zij componeerde onder meer de muziek voor de musical ‘Het Pauperparadijs’ waarvan het libretto is ingegeven door het gelijknamige familiegeschiedenis van Suzanna Jansen. Lavalu is klassiek geschoold, dat is mooi horen: Schubert en Debussy. Zij vond inspiratie bij Björk en bij Tori Amos, ontwikkelt zich langs de grens van klassieke muziek en de pop van singer-songwriters. Daaruit spruiten pakkende performances voort. In haar album ‘Solitary High’ droomt zij, in ‘Midair’met beide benen op de grond. Eerlijk en onopgesmukt ontplooit zij pure kamermuziek.