Doris Hochscheid & Frans van Ruth

Rudolf Escher, Julius Röntgen, Joseph Hollman, Felix Mendelssohn en Franz Liszt.

De Paulus

zondag 16 oktober 2016

Het cellopianoduo Doris Hochscheid & Frans van Ruth openen dit seizoen de serie Zondagmatinees in de Paulus

De internationale naam en faam van Hochscheid en van Ruth kreeg onlangs extra cachet: op 9 oktober ontvangen zij im Funkhaus Berlijn een Echo Klassik voor hun unieke prestatie: zeven cd’s met cellosonates van Nederlands componisten. De ZDF zendt deze Verleihung live uit. De Echo Klassik is voor musici en producenten in de wereld van de klassieke muziek een van de internationaal meest gerenommeerde prijzen. Van Ruth: “We konden het natuurlijk niet laten om de lijst van alle winnaars uit het verleden langs te lopen en wat ons opviel is dat er maar heel weinig Nederlandse musici deze prijs gekregen hebben. Wij zijn dit jaar in ieder geval niet de enige, want we verkeren in het goede gezelschap van Janine Jansen.”

Uit het rapport van de Echo Klassik-jury over Hochscheid & van Ruth dit citaat: Mit ihrem Projekt „Niederländische Cellosonaten“ haben sie nicht nur längst vergessene Komponisten ihrer niederländischen Heimat rehabilitiert, sondern auch das Kammermusikrepertoire um eindrucksvolle Werke erweitert. Ihre meisterhaften Interpretationen unterstreichen den herausragenden Wert der wiederentdeckten Kompositionen. Durch diese Edition haben Doris Hochscheid und Frans van Ruth Musikgeschichte geschrieben.

De avond tevoren, op 8 oktober, is in de concertzaal van de Universität der Künste Berlin Echo Klassiks galaconcert. Dit is via internet te volgen en wordt later op de avond door Deutschlandfunk integraal uitgezonden. Hierin treden naast Hochscheid & van Ruth wereldberoemde musici en operazangers op, onder wie sopraan Anna Netrebko, tenor Jonas Kaufmann en countertenor Philipp Jaroussky.

Hochscheid & van Ruth vertolken een week later in de Paulus naast Mendelssohn de Trois morceaux van Julius Röntgen (1855- 1932). Dit werk spelen zij ook in Berlijn. Röntgen was in 1884 een van de oprichters van het Conservatorium van Amsterdam. Op het programma in Oegstgeest ook de Sonata concertante (1942) van Rudolf Escher (1916 – 1980), wiens ouders in Oegstgeest woonden en bij hen trok hij korte tijd in nadat zijn huis in Rotterdam verwoest was door het bombardement van 14 mei 1940. Rudolf Escher bezocht overigens het Stedelijk Gymnasium in Leiden.

Doris Hochscheid & Frans van Ruth tussen de papieren (Carine Bijlsma)

Seizoen 2016/2017

Jacques Thibaud trio + 1

Jacques Thibaud Ensemble

Burkhard Maiss viool, Hannah Strijbos altviool, Bogdan Jianu cello & Eleonore Pameijer fluit

De Paulus

zondag 09 april 2017

Sara Crombach achter de vleugel

Sara Crombach

de 24 Preludes van Chopin & de 24 Preludes van Auerbach

Sara Crombach, piano

De Paulus

zondag 12 maart 2017

Jacob Bogaart

Franz Liszt, Frédéric Chopin, Leander Schlegel en Dirk Schäfer

Jacob Bogaart, piano

De Paulus

zondag 19 februari 2017

Nico van der Meel & Pieter-Jan Belder

Nico van der Meel & Pieter-Jan Belder

Schubert, Winterreise

Nico van der Meel, tenor & Pieter-Jan Belder, pianoforte

De Paulus

zondag 22 januari 2017

Nienke Oostenrijk & Marianne Boer

Nienke Oostenrijk & Marianne Boer

Liefde en smart, liederen van Schubert

Nienke Oostenrijk, sopraan & Marianne Boer, piano

De Paulus

zondag 20 november 2016