Sam Armstrong en Katharine Dain

Katharine Dain en Sam Armstrong

Katharine Dain, sopraan en Sam Armstrong, piano

Programma: Alban Berg (1885–1935), Sieben frühe Lieder (1905–1908) – Samuel Barber, Four Songs opus 13 (1938–1940) – Lili Boulanger (1893–1918), de dertiendelige liederencyclus Clairières dans le ciel (1914).

2 augustus vorig jaar openden de Nederlands-Amerikaanse sopraan Katharine Dain en de Engelse pianist Sam Armstrong het seizoen van de internationale kamermuziekserie Zondagmatinees in De Paulus 2020-2021. Dit doen zij ook volgend seizoen, op 15 augustus.

RikJasper Schweppe, bariton en Riko Fukuda, pianoforteo Fukuda

Jasper Schweppe en Riko Fukuda

Jasper Schweppe, bariton en Riko Fukuda, pianoforte

Jasper Schweppe heeft ervaring met veel verschillende muziekstijlen zoals Gregoriaans, vroege barok en barok. Een speciale interesse heeft hij voor de componisten Claudio Monteverdi en Constantijn Huygens. Hij heeft in diverse operaproducties gezongen. Met het Orkest van de 18e eeuw zong hij mee in de internationale productie Les Indes Galantes van Rameau. Bij het Musicora in Parijs won Jasper de eerste prijs. Dit is een concours voor het Franse Lied uit de Twintigste Eeuw. Jasper zingt in veel belangrijk professionele koren in Nederland. Zijn cd’s La Bonne Chanson met liederen van Fauré op teksten van Verlaine en Die Winterreise van Schubert werden door de pers lovend ontvangen. Cd-opnames van Poulenc-liederen op teksten van Paul Éluard en de Schöne Müllerin van Schubert staan gepland voor de zomer en het najaar van 2017.

Sinds 2005 is Jasper kernlid en artistiek coördinator van het Nederlands Kamerkoor.

Riko Fukuda is in Tokyo geboren en studeerde hobo aan het Toho-Gakuën Conservatorium. Pianoles kreeg ze al vanaf haar derde jaar en dat was aanvankelijk haar hoofdinstrument. In 1989 ontving ze een Nederlandse beurs om historische uitvoeringspraktijk op fortepiano’s te studeren bij Stanley Hoogland aan het Koninklijke Conservatorium in Den Haag.

Inmiddels heeft zij naam gemaakt als solist en kamermuziekspeler. Dankzij de samenwerking met haar echtgenoot Edwin Beunk, verzamelaar en restaurator van historische piano’s, bespeelt Riko Fukuda de mooiste fortepiano’s uit de 19e eeuw te spelen.

Oegstgeester Courant 20-11-2019
Nico van der Meel en Constance Allanic

Nico van der Meel & Constance Allanic

Nico van der Meel is een van die zeldzame rastenoren die door de natuur niet alleen zijn bedeeld met een fraaie stem maar ook met een grote muzikaliteit.

Frits van der Waa, Volkskrant

De mooiste verhalende liederen uit de late Middeleeuwen en 16de eeuw. Een gezongen voorleesavond met hier en daar wat uitleg door Nico van der Meel, meesterverteller en een van Nederlands bekendste tenoren.

Laat u meevoeren naar de denkbeelden, de taal en het ritme van honderden jaren geleden. Constance Allanic begeleidt op harp, viola da gamba en hakkebord.

Een unieke luisterervaring!
Skazka Kwartet

Skazka Kwartet

Het Skazka Kwartet bestaat uit Anna Steenhuis en Lena ter Schegget (viool), Lisa Eggen (altviool) en Emma Besselaar (cello). Skazka (скáзка) is het Russische woord voor verhaal of sprookje. Dit jonge kwartet, ontstaan in 2020, produceerde al zijn eigen familievoorstelling ‘Ludwig en de prinses’, met steun van de Gemeente Utrecht, en speelde voor Entrée, de jonge vriendenclub van het Concertgebouw. In 2021 is het Skazka Kwartet ook te horen in TivoliVredenburg, op het Delft Fringe Festival en het Peter de Grote Festival.

Sinds oktober 2020 studeert het Skazka Kwartet aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie onder supervisie van artistiek leider Marc Danel. De vier jonge musici studeerden aan de conservatoria van Amsterdam, Utrecht, Zürich, Wenen en Londen en hebben allen hun sporen in de muziekwereld verdiend.

Programma

Tristan Keuris

Tweede strijkkwartet (1983)

Franz Schubert

Strijkkwartet nr. 14 Der Tod und das Mädchen D 810

Camerata Trajectina, Ode aan Sweelinck

Camerata Trajectina

2021 is het 400ste sterfjaar van Sweelinck. Camerata Trajectina viert dit Sweelinckjaar met een eerbetoon aan de ‘Orpheus van Amsterdam’.

16 oktober dit jaar overleed 400 jaar Jan Pietersz. Sweelinck 1562 – 1621). Hij is zonder enige twijfel de grootste componist uit de Nederlandse muziekgeschiedenis. We kunnen hem gerust zien als nationaal symbool. Nog niet zo lang geleden sierde zijn portret ons papiergeld. Straten en conservatoria zijn naar hem genoemd.

Veelzijdigheid is de leidraad in dit programma. Sweelinck schreef madrigalen, chansons, klavierwerken en weergaloze psalmbewerkingen. In dit programma krijgt u er een aantal van te horen. Naast zijn composities belichten wij tevens zijn internationale faam als pedagoog, zijn virtuoze variaties op populaire liedjes en zijn formidabele improvisatievermogen. Alles uit de kast dus, met vier zangers en vier instrumentalisten, waaronder meesterimprovisator Patrick Ayrton op clavecimbel. Het rijke muzikale leven van Sweelinck in één wervelend programma!

Sam Armstrong, Katharine Dain en Lars Wouters

Sam Armstrong, Katharine Dain en Lars Wouters van den Oudenweijer

De internationale kamermuziekserie Zondagmatinees in De Paulus zou het seizoen 2019/20 zijn afgesloten met Franz Schuberts laatst voltooide compositie, Der Hirt auf dem Felsen D 965 voor sopraan, klarinet en piano. In de laatste maand van zijn korte leven (1797–1828) gaf Schubert dan toch gehoor aan een verzoek van de gevierde sopraan Anna Milder-Hauptmann een lied voor haar te componeren.

We waren evenwel genoopt dit concert uit te stellen.

Katharine Dain

De Nederlands-Amerikaanse sopraan Katherine Dain, internationaal gezocht in opera en het concertlied, studeerde aan de Universiteit van Harvard, de Guildhall School of Music and Drama in Londen en aan de Mannes College in New York – waar zij Sam Armstrong ontmoette en met wie zij sindsdien wel vaker een duo vormt. Zij woont in Rotterdam en bereist van daaruit de wereld.

Lars Wouters

Lars Wouters van den Oudenweijer is een alom gevraagde klarinettist. Hij studeerde bij Walter Boeykens aan het Rotterdams Conservatorium en vervolgde zijn studie bij Charles Neidich aan de Juilliard School New York. In 1999 debuteerde hij met een recital in het Amsterdams Concertgebouw in de serie Jonge Nederlanders. Onder de prijzen die hem ten deel vielen in 2003 de Edison Young Masters voor zijn debuut-cd. Lars en Sam werkten intussen vaker met elkaar samen op internationale kamermuziekfestivals.

Sam Armstrong

De Engelse pianist Sam Armstrong was twee keer eerder in de internationale kamermuziekserie Zondagmatinees in De Paulus te bewonderen. Hij trad op in het Amsterdams Concertgebouw, in Carnegy Hall’s Weill Recital Hall New York, de Wigmore Hall in Londen. Een gepassioneerde musicus in kamermuziek. Op zijn website staat het vraaggesprek dat het klassieke muziek magazine De Nieuwe Muze met hem voerde – in het Nederlands.

Programma

Schumann

Fantasiestücke voor klarinet en piano

Keuris

Canzona voor klarinetsolo

Berg

Pianosonate opus 1

Rorem

Ariel voor zang, klarinet en piano

Korngold

Drei Lieder opus 22 voor zang en piano

Schubert

Der Hirt auf dem Felsen D. 965 voor zang, klarinet en piano

Firgun Ensemble

Firgun Ensemble

Het Firgun Ensemble uit België specialiseert zich aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie in het repertoire voor klarinet en strijkkwartet. Het bestaat uit Emile Souvagie klarinet, Ludovic Bataillie en Ciska Vandelanotte viool, Jasmien Van Hauthem altviool en Karin Broeckhove Ibarra cello.

Het ensemble is ontstaan in het voorjaar van 2017 uit studenten, maar vooral ook vrienden van de koninklijke conservatoria van Antwerpen en Brussel. In januari 2018 schreven ze de eerste prijs van het Storioni Willem Twee Concours op hun naam, samen met de publieksprijs. Als bekroning hiervoor werd het Firgun Ensemble uitgenodigd door NPO Radio 4 om hun radiodebuut te maken vanuit de Spiegelzaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Ze werden sindsdien een graag gezien gast op tal van internationale podia. Zo traden ze reeds op tijdens het prestigieuze Grachtenfestival in Amsterdam, het Arte Amanti Festival en de NJO Muziekzomer. Ze speelden recitals in Muziekgebouw Eindhoven, de Toonzaal ‘s Hertogenbosch, Podium Klassiek Eindhoven, De Singel in Antwerpen en het Muziekinstrumentenmuseum in Brussel. Verder waren ze reeds te horen op Klara, Musiq’3 en NPO Radio 4. Het Firgun Ensemble is verbonden aan de Nederlandse organistie Kunst in de Kamer, waar ze tientallen concerten spelen in verschillende unieke huiskamers in Nederland.

‘Firgun’ is een onvertaalbaar woord uit het Hebreeuws en betekent zoveel als: ‘Blij zijn om het geluk dat een ander te beurt valt’.

Marcel Worms

Marcel Worms

Marcel Worms studeerde aan het Sweelinck Conservatorium – tegenwoordig het Conservatorium van Amsterdam – bij Hans Dercksen. Tevens volgde hij lessen bij de Russische pianist Youri Egorov en bij de Spaanse pianiste Alicia de Larrocha. Na zijn eindexamen specialiseerde hij zich in kamermuziek bij Hans Broekman en in twintigste-eeuwse pianomuziek bij Alexandre Hrisanide.

Marcel Worms is actief als kamermuziekspeler en als solist. In 1991 bracht hij in een recital in de IJsbreker jeugdwerken van Schönberg in première en in datzelfde jaar vertolkte hij ook het complete pianowerk van Janáček. Zijn programma’s, vrijwel allemaal op cd vastgelegd, zijn bij voorkeur thematisch: Jazzinvloeden in de twintigste-eeuwse pianomuziek, New Blues for Piano (waarvoor meer dan 200 componisten uit de gehele wereld een nieuwe blues schreven), ‘Inspired by Chopin…’, de klassieke pianomuziek van de Caraïben en het complete pianowerk van Arvo Pärt. Marcel Worms is even goed een begenadigd verteller over muziek. In dit programma belicht hij drie eeuwen geschiedenis van de combinatie Prelude en Fuga.

Programma

Preludes en Fuga’s uit het Wohltemperierte Klavier van Bach (de meester van het genre) worden geflankeerd door Preludes en Fuga’s van Mendelssohn (de “herontdekker” van Bach) en van Sjostakovitsj die in 1950 zijn twintigste-eeuwse versie van het Wohltempierte Klavier componeerde.

I.Johann Sebastian Bach (1685 – 1750)Uit ‘Das Wohltemperierte Klavier’ Boek I
-Prelude en Fuga nr.10 in e kl.t. BWV 855
Felix Mendelssohn Bartholdy (1809 – 1847)Uit 6 Preludes en Fuga’s op.35
-Prelude en Fuga nr.1 in e kl.t
II.Johann Sebastian BachUit ‘Das Wohltemperierte Klavier’ Boek I
-Prelude en Fuga nr.5 in D gr.t. BWV 850
Dimitri Sjostakovitsj (1906 – 1975)Uit 24 Preludes en Fuga’s op.87
-Prelude en Fuga nr. 5 in D gr.t.
III.Johann Sebastian BachUit ‘Das Wohltemperierte Klavier’ Boek I
-Prelude en Fuga nr.24 in b kl.t. BWV 869
Dimitri SjostakovitsjUit 24 Preludes en Fuga’s op.87
-Prelude en Fuga nr.6 in b kl.t.
IV.Johann Sebastian BachUit ‘Das Wohltemperierte Klavier’ Boek I
-Prelude en Fuga nr.17 in As gr.t. BWV
Felix Mendelssohn BartholdyUit 6 Preludes en Fuga’s op.35
-Nr.4 in As gr.t.: Con moto / Con moto ma sostenuto
V.Johann Sebastian BachUit ‘Das Wohltemperierte Klavier’ Boek I
-Prelude en Fuga nr.12 in f kl.t. BWV 857
Dimitri SjostakovitsjUit 24 Preludes en Fuga’s op.87
-Prelude en Fuga nr. 18 in f kl.t.
VI.Johann Sebastian BachUit ‘Das Wohltemperierte Klavier’ Boek I
-Prelude en Fuga nr.21 in Bes gr.t. BWV 866
Felix Mendelssohn BartholdyUit 6 Preludes en Fuga’s op.35
-Nr.6 in Bes gr.t.: Maestoso moderato / Allegro con brio
Lisa Schatzman en Sam Armstrong

Lisa Schatzman en Sam Armstrong

Lisa Schatzman, viool en Sam Armstrong, piano

Lisa Schatzman (1981) is in Lyon geboren, speelt viool sinds haar derde jaar. Zij studeerde vanaf haar zesde aan de École Supérieur in Sion bij Tibor Varga, in de jaren 1998–2000 aan het Conservatoire Supérieur de Paris bij Larissa Kolos. Na bij Hagal Shaham aan de Rubin Muziekacademie in Jeruzalem te hebben gestudeerd, maakte zij deel uit van de solistenklas van Ana Chumachenco aan de Muziekuniversiteit van Zürich-Winterthur. Lisa Schatzman is een laureaat van het Internationale Concours van Genéve 2004 en in de jaren 2007–09 primarius van het Psophos Strijkkwartet. Zij trad op in onder meer het Concertgebouw van Amsterdam, Théatre du Châtelet Paris en de Münchner Herkulessaal. Sinds 2010 is zij concertmeester van het Symfonieorkest van Luzern. Lisa Schatzman speelt op viool Niccolo Amati (1596–1684) die haar ter beschikking is gesteld door een vaste bezoeker van de concerten van dit orkest.

De Engelse pianist Sam Armstrong trad in de internationale kamermuziekserie Zondagmatinees in De Paulus inmiddels vijf keer eerder op, tweekeer in solorecitals, 2 augustus 2020 met de Nederlands-Amerikaanse sopraan Katharine Dain en met haar nog eens 15 augustus 2021. In de Zondagmatinee van 14 november met Katharine Dain en klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer. Met Dain vormt Armstrong een vaste duo sinds hun studiejaren eind jaren 2000 aan het Mannes College of Music New York. Armstrong studeerde daar destijds vier jaar bij de Amerikaanse pianist Richard Goode, na eerst, vanaf zijn twaalfde jaar, tien jaar aan de Northern College of Music in Manchester bij Helen Krizos. Hij is een gezochte pianist, als solist bij orkesten en in kamermuziek.

Ursula Dütschler en Frank Wakelkamp

Frank Wakelkamp & Ursula Dütschler

Frank Wakelkamp, cello & Ursula Dütschler, pianoforte

Na twee afgelastingen voeren Frank Wakelkamp en Ursula Dütschler dan eindelijk Beethovens Sonates voor cello en piano nrs. 3, 4 en 5 van Beethoven uit.

Bij de eerste twee sonates, 13 december vorig jaar, werd gebruik gemaakt van een kopie van een laat achttiende-eeuwse fortepiano, nu een instrument uit het begin van de negentiende eeuw, aldus een pianoforte van groter formaat: 2.50m.

Musicoloog en componist Leo Samama gaf 13 december mondeling een inleiding. De muziek voor cello en piano bestrijken immers nagenoeg Beethovens leven.

Over de drie late Cellosonates van Ludwig van Beethoven (1770-1827):

Cellosonate nr. 4 in C, opus 102 nr. 1 (1815)

Andante
Allegro vivace
Adagio – Tempo d’Andante – Allegro
vivace

Cellosonate nr. 5 in D, opus 102 nr. 2 (1815)

Allegro con brio
Adagio con molto sentimento
d’affetto
Allegro

pauze

Cellosonate nr. 3 in A, opus 69 (1808)

Allegro ma non tanto
Scherzo (allegro molto)
Adagio cantabile – Allegro vivace

De cellosonates van Beethoven vertegenwoordigen de drie periodes waarin zijn composities worden verdeeld. De eerste twee sonates, Deux Grandes Sonates pour le Clavecin ou Piano-Forte avec un Violoncelle obligé (opus 5 uit 1796) zijn geschreven in een periode waarin Beethoven zich profileerde als virtuoos pianist. Hij voerde deze stukken uit met de beroemde Franse cellist Jean-Pierre Duport, aan het Berlijnse hof van koning Frederik II van Pruisen. De koning was zelf een amateurcellist, en Haydn, Mozart en Boccherini schreven composities voor hem.

Deze twee sonates opus 5 zijn sonates voor piano en cello – niet andersom. Hoewel de cello af en toe in hogere sferen verkeert (net als soms in de variaties voor cello en piano die hij tussen 1796 en 1801 schreef) is de ware virtuositeit voorbehouden aan de pianist.

De derde sonate, Grande Sonate pour Pianoforte et Violoncelle (voor het eerst uitgegeven door Breitkopf & Härtel in 1809) in A groot, op. 69, heeft een heel andere klankwereld. Beethoven werkte tussen 1806 en 1808 aan deze sonate. De toenemende doofheid, waarvan zich in 1801 de eerste symptomen voordeden, was vergevorderd. In zijn tragische brief, bekend als het Heiligenstadttestament (oktober 1802), bekende Beethoven suïcidale gedachten te hebben gehad. “… es fehlte wenig, und ich endigte selbst mein Leben – nur sie die Kunst, sie hielt mich zurück, ach es dünkte mir unmöglich, die Welt eher zu verlassen, bis ich das alles hervorgebracht, wozu ich mich aufgelegt fühlte…” Toch is deze sonate, samen met verschillende andere werken uit deze periode, een van de meest positieve composities. Al vanaf de openingsfrase straalt het sereniteit en humor uit. Het is een klassieke sonatevorm, met zorgvuldig afgewogen proporties, waarbij de piano en cello de thema’s perfect symmetrisch beantwoorden. Dit is de eerste sonate waarin de cello een gelijkwaardige rol heeft en niet zoals eerder een cellosolo met klavierbegeleiding of een klaviersonate met cellobegeleiding zoals Beethoven’s cellosonates opus 5.

De “late” periode van Beethoven’s creatieve leven begon rond 1815. De Deux Sonates pour le Pianoforte et Violoncell twee sonates opus 102 uit dit jaar ademen een heel andere sfeer dan de voorgaande. Om te beginnen zijn ze maar half zo lang als hun voorgangers. De expressie wordt samengebald en zo krijgt elke noot meer waarde.De vierde sonate opent met een frase van twee maten, van waaruit het hele werk ontwikkelt, en die in het derde deel ook letterlijk weer naar voren komt. De vijfde sonate in D groot heeft een zeer dramatisch eerste deel, waarna een sereen langzaam deel komt. Dan volgt een speelse en soms heftige fuga, Beethoven’s vaarwel aan de cellosonate.

Ludwig van Beethoven

Frank Wakelkamp, cello

studeerde “moderne” cello aan het Utrechts Conservatorium, waar hij les had van Dmitri Ferschtman en Maarten Mostert. Masterclasses volgde hij bij Frans Brüggen, Heinrich Schiff en Christophe Coin. Bij Viola de Hoog studeerde hij af als Uitvoerend Musicus barokcello.

In 2000 nam hij een solo-cd op met cellosonates van de Amsterdamse barokcomponist Jacob Klein, die is uitgebracht bij Muziekgroep Nederland (CV 125). Hiervoor verrichte hij ook musicologisch onderzoek naar de voorheen onbekende Klein. In 2011 bracht hij met het ensemble Frank & Friends zijn tweede solo-cd uit met alle 9 cellosonates van Vivaldi. In 2014 volgde een derde cd met een in 2009 ontdekt nieuw opusnummer met cellosonates van Klein, eveneens met Frank & Friends.

In juni 2002 debuteerde hij, na een half jaar zelfstudie, op de viola da gamba en in 2003 soleerde hij voor het eerst in de Mattheüspassie van Bach. Sindsdien is hij een veelgevraagd gambasolist.

Kamermuziek speelt Frank Wakelkamp met The Great Charm, cello- en gambakwartet Gut Feelings en diverse ad hoc formaties, maar hij treedt ook op als solist. Met Trio Eroica won hij in 1996 het concours Musica Antiqua in Brugge met bijzondere lof van de Jury en de Radioprijs van BRTN 3.

In 2005 startte hij met de eerste Urtext- en facsimileuitgave van de cellosonates van Boccherini en Klein op editionwakelkamp.com. Daarnaast geeft hij cello- en gambales in Bergen op Zoom.

Frank Wakelkamp

Ursula Dütschler, fortepiano

is afkomstig uit Zwitserland. Zij studeerde klavecimbel bij Jörg Ewald Dähler in Bern en bij Kenneth Gilbert in Salzburg. Later volgde een studie op de fortepiano bij Malcolm Bilson aan de Cornell University in de Verenigde Staten. Zij won prijzen op internationale concoursen zoals die in Parijs (1989, voor klavecimbel) en in Boston (1991, voor pianoforte).

Zowel op klavecimbel als ook op fortepiano treedt Ursula Dütschler regelmatig op als soliste en in diverse kamermuziek combinaties.

Bij het label Claves nam ze naast vele kamermuzikale uitvoeringen vier solo CD’s op met klavecimbel met werken van Scarlatti, Byrd, Balbastre en Bach. Tevens maakt zij deel uit van het collectief met Malcolm Bilson dat de complete Beethoven sonates opnam op pianoforte. Verder zijn bij Brilliant Classics 2 CD’s verschenen met sonates van Haydn en de complete werken voor piano vierhandig en twee piano’s van Mozart met Bart van Oort.

Ursula Dütschler