Sam Armstrong en Katharine Dain

Katharine Dain en Sam Armstrong

Katharine Dain, sopraan en Sam Armstrong, piano

2 augustus vorig jaar openden de Nederlands-Amerikaanse sopraan Katharine Dain en de Engelse pianist Sam Armstrong het seizoen van de internationale kamermuziekserie Zondagmatinees in De Paulus 2020-2021. Dit doen zij ook volgend seizoen, op 15 augustus.

Programma: onder meer van Alban Berg (1885–1935) de Sieben frühe Lieder (1905–1908) en van Lili Boulanger (1893–1918) de dertiendelige liederencyclus Clairères de la ciel (1914).

Een levende jazzlegende keert weer- Ack van Rooyen

Ack van Rooyen

26 juni werd bekend dat Ack van Rooyen (Den Haag, 1930) de Buma Boy Edgar Prijs 2020 is toegekend. Dit is in Nederland de belangrijkste prijs voor jazz en geïmproviseerde muziek.

Het is een grote eer hem in Muziekkamer Oegstgeest te mogen ontvangen, samen met zijn muzikale partner Juraj Stanik.

De Buma Boy Edgar Prijs is een sculptuur van Jan Wolkers, een geldbedrag van 12.500 euro en een concertavond die de winnaar zelf mag samenstellen. Deze volgt op de koninklijke onderscheiding die Van Rooyen begin dit jaar ontving.

Amanda Kuyper in NRC

Van Rooyen was in zijn carrière ‘nooit zo hunkerend naar complimenten’. Al was de uitnodiging om met Miles Davis en het Quincy Jones Orchestra te spelen op het jazzfestival van Montreux ‘echt wel een groot ding.’ Als trompettist en bugelspeler maakte hij deel uit van de vroegste moderne jazzgeneratie in Europa, zijn muziekcarrière omspant nu ruim zeventig jaar. Bewust heeft Van Rooyen zich in zijn carrière weinig gepositioneerd als bandleider. Hij bezat geen solistenbravoure, was vooral een dienstbare speler, een trots onderdeel van een geheel. Het kan een reden zijn waarom Van Rooyen de jazzprijs niet eerder in zijn carrière kreeg.

Het warme, zachte geluid van de bugel past bij de bescheiden Van Rooyen, stelt ook de jury. Zij prijst ook hoe van Rooyen, in navolging van zijn grote voorbeeld trompettist Clifford Brown, streeft naar ‘eerlijke’ muziek zonder foefjes en trucjes’. De noten worden daarbij ‘met zorgvuldigheid uitgekozen’, en ‘de schoonheid van de ronde toon prevaleert boven effectbejag’.

Hier dient evenwel aan toegevoegd, dat Ack van Rooyen al jaren de flügelhorn bespeelt, niet meer de bugel en trompet.

Martin Rohde

Dadelijk na voltooiing van zijn opleiding aan het het Koninklijk Conservatorium van Den Haag in 1949 cum laude, vatte Ack van Rooyen een indrukwekkende internationale carrière aan. Hij speelde in de meest vooraanstaande internationale jazzorkesten, waaronder Aimé Barelli Orchestra, de Peter Herzbolzheimer & His Rhythm Combination & Brass, het Deense showorkest van Boyd Bachman, de Bert Kaempfert Big Band, de WDR Big Band, de SFB Big Band, het Clark Terry Orchestra, Gil Evans Orchestra, de Clarke-Boland Bigband en het Süddeutscher Rundfunk Orchestra.

In 1974 was van Rooyen medeoprichter van het United Jazz & Rock Ensemble, een succesvol 10-tet met onder anderen trombonist Albert Mangelsdorff, saxofonist Charlie Mariano en pianist Wolfgang Dauner.

Zijn grote ervaring, inzicht en theoretische kennis deelt hij sinds decennia met studenten van conservatoria in Nederland en nog regelmatig staat hij op het podium met jonge musici. De Amsterdamse locoburgemeester Simone Kukenheim onderschreef dit toen zij van Rooyen de versierselen behorende bij de koninklijke onderscheiding van Officier in de Orde van Oranje-Nassau opspelde: ‘Gedurende uw lange loopbaan schitterde u zelf, maar u liet ook anderen stralen’.

Rinus van der Heijden in Jazznu over Juraj Stanik (Amersfoort, 1969)

Hij is geïnspireerd door klassieke componisten als Johann Sebastian Bach, Oliver Messiaen en Johannes Brahms. Maar ook – uiteraard zou je bijna zeggen – door jazzmusici als Joe Lovano, Chris Potter en John Scofield. En zeker niet te vergeten de groten uit de jazztraditie.

Jazzliefhebbers zullen de pianist waarschijnlijk kennen van Five Up High, het Ben van den Dungen-Jarmo Hoogendijk Quintet en Brand New Orleans. Tegenwoordig heeft hij zijn eigen trio en speelt hij duo met trompettist/flugelhornspeler Ack van Rooyen.

Juraj Stanik is een man van weinig woorden. In dat licht bezien is het een opmerkelijke uitspraak als hij zegt dat hij ‘stukken schrijft, die ik binnenkort hoop uit te brengen bij ECM’. En ook zijn blik op de toekomst mag er zijn: “Het zou mooi zijn als goede muziek weer naar waarde wordt geschat.

RikJasper Schweppe, bariton en Riko Fukuda, pianoforteo Fukuda

Jasper Schweppe en Riko Fukuda

Jasper Schweppe, bariton en Riko Fukuda, pianoforte

Jasper Schweppe heeft ervaring met veel verschillende muziekstijlen zoals Gregoriaans, vroege barok en barok. Een speciale interesse heeft hij voor de componisten Claudio Monteverdi en Constantijn Huygens. Hij heeft in diverse operaproducties gezongen. Met het Orkest van de 18e eeuw zong hij mee in de internationale productie Les Indes Galantes van Rameau. Bij het Musicora in Parijs won Jasper de eerste prijs. Dit is een concours voor het Franse Lied uit de Twintigste Eeuw. Jasper zingt in veel belangrijk professionele koren in Nederland. Zijn cd’s La Bonne Chanson met liederen van Fauré op teksten van Verlaine en Die Winterreise van Schubert werden door de pers lovend ontvangen. Cd-opnames van Poulenc-liederen op teksten van Paul Éluard en de Schöne Müllerin van Schubert staan gepland voor de zomer en het najaar van 2017.

Sinds 2005 is Jasper kernlid en artistiek coördinator van het Nederlands Kamerkoor.

Riko Fukuda is in Tokyo geboren en studeerde hobo aan het Toho-Gakuën Conservatorium. Pianoles kreeg ze al vanaf haar derde jaar en dat was aanvankelijk haar hoofdinstrument. In 1989 ontving ze een Nederlandse beurs om historische uitvoeringspraktijk op fortepiano’s te studeren bij Stanley Hoogland aan het Koninklijke Conservatorium in Den Haag.

Inmiddels heeft zij naam gemaakt als solist en kamermuziekspeler. Dankzij de samenwerking met haar echtgenoot Edwin Beunk, verzamelaar en restaurator van historische piano’s, bespeelt Riko Fukuda de mooiste fortepiano’s uit de 19e eeuw te spelen.

Oegstgeester Courant 20-11-2019
Nico van der Meel en Constance Allanic

Nico van der Meel & Constance Allanic

Nico van der Meel is een van die zeldzame rastenoren die door de natuur niet alleen zijn bedeeld met een fraaie stem maar ook met een grote muzikaliteit.

Frits van der Waa, Volkskrant

De mooiste verhalende liederen uit de late Middeleeuwen en 16de eeuw. Een gezongen voorleesavond met hier en daar wat uitleg door Nico van der Meel, meesterverteller en een van Nederlands bekendste tenoren.

Laat u meevoeren naar de denkbeelden, de taal en het ritme van honderden jaren geleden. Constance Allanic begeleidt op harp, viola da gamba en hakkebord.

Een unieke luisterervaring!
Skazka Kwartet

Skazka Kwartet

Het Skazka Kwartet bestaat uit Anna Steenhuis en Lena ter Schegget (viool), Lisa Eggen (altviool) en Emma Besselaar (cello). Skazka (скáзка) is het Russische woord voor verhaal of sprookje. Dit jonge kwartet, ontstaan in 2020, produceerde al zijn eigen familievoorstelling ‘Ludwig en de prinses’, met steun van de Gemeente Utrecht, en speelde voor Entrée, de jonge vriendenclub van het Concertgebouw. In 2021 is het Skazka Kwartet ook te horen in TivoliVredenburg, op het Delft Fringe Festival en het Peter de Grote Festival.

Sinds oktober 2020 studeert het Skazka Kwartet aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie onder supervisie van artistiek leider Marc Danel. De vier jonge musici studeerden aan de conservatoria van Amsterdam, Utrecht, Zürich, Wenen en Londen en hebben allen hun sporen in de muziekwereld verdiend.

Programma

Tristan Keuris

Tweede strijkkwartet (1983)

Franz Schubert

Strijkkwartet nr. 14 Der Tod und das Mädchen D 810

Camerata Trajectina, Ode aan Sweelinck

Camerata Trajectina

2021 is het 400ste sterfjaar van Sweelinck. Camerata Trajectina viert dit Sweelinckjaar met een eerbetoon aan de ‘Orpheus van Amsterdam’.

16 oktober dit jaar overleed 400 jaar Jan Pietersz. Sweelinck 1562 – 1621). Hij is zonder enige twijfel de grootste componist uit de Nederlandse muziekgeschiedenis. We kunnen hem gerust zien als nationaal symbool. Nog niet zo lang geleden sierde zijn portret ons papiergeld. Straten en conservatoria zijn naar hem genoemd.

Veelzijdigheid is de leidraad in dit programma. Sweelinck schreef madrigalen, chansons, klavierwerken en weergaloze psalmbewerkingen. In dit programma krijgt u er een aantal van te horen. Naast zijn composities belichten wij tevens zijn internationale faam als pedagoog, zijn virtuoze variaties op populaire liedjes en zijn formidabele improvisatievermogen. Alles uit de kast dus, met vier zangers en vier instrumentalisten, waaronder meesterimprovisator Patrick Ayrton op clavecimbel. Het rijke muzikale leven van Sweelinck in één wervelend programma!

Maat Saxophone Quartet

Maat Saxophone Quartet

Het Maat Saxophone Quartet – Daniel Ferreira sopraansaxofoon, Catarina Gomes altsaxofoon, Pedro Silva tenorsaxofoon en Mafalda Oliveira baritonsaxofoon – is een Portugees ensemble van teen tot kruin. Gevestigd in Amsterdam is Maat in de leer bij de NSKA, de Nederlandse Strijkkwartet Academie. Het viertal studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Arno Bornkamp en Willem van Merwijk die deel uitmaakten van het befaamde Aurelia Saxophone Quartet.

Maat’s passion for new music leads them to work closely with young composers, commissioning new pieces which not only represent great additions to the repertoire of this formation, but also revealing the inherent powers of Maat. April vorig jaar verscheen bij het label 7 Mountains hun eerste cd getiteld Ciudades.

Sam Armstrong, Katharine Dain en Lars Wouters

Sam Armstrong, Katharine Dain en Lars Wouters van den Oudenweijer

De internationale kamermuziekserie Zondagmatinees in De Paulus zou het seizoen 2019/20 zijn afgesloten met Franz Schuberts laatst voltooide compositie, Der Hirt auf dem Felsen D 965 voor sopraan, klarinet en piano. In de laatste maand van zijn korte leven (1797–1828) gaf Schubert dan toch gehoor aan een verzoek van de gevierde sopraan Anna Milder-Hauptmann een lied voor haar te componeren.

We waren evenwel genoopt dit concert uit te stellen.

Katharine Dain

De Nederlands-Amerikaanse sopraan Katherine Dain, internationaal gezocht in opera en het concertlied, studeerde aan de Universiteit van Harvard, de Guildhall School of Music and Drama in Londen en aan de Mannes College in New York – waar zij Sam Armstrong ontmoette en met wie zij sindsdien wel vaker een duo vormt. Zij woont in Rotterdam en bereist van daaruit de wereld.

Lars Wouters

Lars Wouters van den Oudenweijer is een alom gevraagde klarinettist. Hij studeerde bij Walter Boeykens aan het Rotterdams Conservatorium en vervolgde zijn studie bij Charles Neidich aan de Juilliard School New York. In 1999 debuteerde hij met een recital in het Amsterdams Concertgebouw in de serie Jonge Nederlanders. Onder de prijzen die hem ten deel vielen in 2003 de Edison Young Masters voor zijn debuut-cd. Lars en Sam werkten intussen vaker met elkaar samen op internationale kamermuziekfestivals.

Sam Armstrong

De Engelse pianist Sam Armstrong was twee keer eerder in de internationale kamermuziekserie Zondagmatinees in De Paulus te bewonderen. Hij trad op in het Amsterdams Concertgebouw, in Carnegy Hall’s Weill Recital Hall New York, de Wigmore Hall in Londen. Een gepassioneerde musicus in kamermuziek. Op zijn website staat het vraaggesprek dat het klassieke muziek magazine De Nieuwe Muze met hem voerde – in het Nederlands.

Programma

Schumann

Fantasiestücke voor klarinet en piano

Keuris

Canzona voor klarinetsolo

Berg

Pianosonate opus 1

Rorem

Ariel voor zang, klarinet en piano

Korngold

Drei Lieder opus 22 voor zang en piano

Schubert

Der Hirt auf dem Felsen D. 965 voor zang, klarinet en piano

Firgun Ensemble

Firgun Ensemble

Het Firgun Ensemble uit België specialiseert zich aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie in het repertoire voor klarinet en strijkkwartet. Het bestaat uit Emile Souvagie klarinet, Ludovic Bataillie en Ciska Vandelanotte viool, Jasmien Van Hauthem altviool en Karin Broeckhove Ibarra cello.

Het ensemble is ontstaan in het voorjaar van 2017 uit studenten, maar vooral ook vrienden van de koninklijke conservatoria van Antwerpen en Brussel. In januari 2018 schreven ze de eerste prijs van het Storioni Willem Twee Concours op hun naam, samen met de publieksprijs. Als bekroning hiervoor werd het Firgun Ensemble uitgenodigd door NPO Radio 4 om hun radiodebuut te maken vanuit de Spiegelzaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Ze werden sindsdien een graag gezien gast op tal van internationale podia. Zo traden ze reeds op tijdens het prestigieuze Grachtenfestival in Amsterdam, het Arte Amanti Festival en de NJO Muziekzomer. Ze speelden recitals in Muziekgebouw Eindhoven, de Toonzaal ‘s Hertogenbosch, Podium Klassiek Eindhoven, De Singel in Antwerpen en het Muziekinstrumentenmuseum in Brussel. Verder waren ze reeds te horen op Klara, Musiq’3 en NPO Radio 4. Het Firgun Ensemble is verbonden aan de Nederlandse organistie Kunst in de Kamer, waar ze tientallen concerten spelen in verschillende unieke huiskamers in Nederland.

‘Firgun’ is een onvertaalbaar woord uit het Hebreeuws en betekent zoveel als: ‘Blij zijn om het geluk dat een ander te beurt valt’.

Marcel Worms

Marcel Worms

Marcel Worms studeerde aan het Sweelinck Conservatorium – tegenwoordig het Conservatorium van Amsterdam – bij Hans Dercksen. Tevens volgde hij lessen bij de Russische pianist Youri Egorov en bij de Spaanse pianiste Alicia de Larrocha. Na zijn eindexamen specialiseerde hij zich in kamermuziek bij Hans Broekman en in twintigste-eeuwse pianomuziek bij Alexandre Hrisanide.

Marcel Worms is actief als kamermuziekspeler en als solist. In 1991 bracht hij in een recital in de IJsbreker jeugdwerken van Schönberg in première en in datzelfde jaar vertolkte hij ook het complete pianowerk van Janáček. Zijn programma’s, vrijwel allemaal op cd vastgelegd, zijn bij voorkeur thematisch: Jazzinvloeden in de twintigste-eeuwse pianomuziek, New Blues for Piano (waarvoor meer dan 200 componisten uit de gehele wereld een nieuwe blues schreven), ‘Inspired by Chopin…’, de klassieke pianomuziek van de Caraïben en het complete pianowerk van Arvo Pärt. Marcel Worms is even goed een begenadigd verteller over muziek. In dit programma belicht hij drie eeuwen geschiedenis van de combinatie Prelude en Fuga.

Programma

Preludes en Fuga’s uit het Wohltemperierte Klavier van Bach (de meester van het genre) worden geflankeerd door Preludes en Fuga’s van Mendelssohn (de “herontdekker” van Bach) en van Sjostakovitsj die in 1950 zijn twintigste-eeuwse versie van het Wohltempierte Klavier componeerde.

I.Johann Sebastian Bach (1685 – 1750)Uit ‘Das Wohltemperierte Klavier’ Boek I
-Prelude en Fuga nr.10 in e kl.t. BWV 855
Felix Mendelssohn Bartholdy (1809 – 1847)Uit 6 Preludes en Fuga’s op.35
-Prelude en Fuga nr.1 in e kl.t
II.Johann Sebastian BachUit ‘Das Wohltemperierte Klavier’ Boek I
-Prelude en Fuga nr.5 in D gr.t. BWV 850
Dimitri Sjostakovitsj (1906 – 1975)Uit 24 Preludes en Fuga’s op.87
-Prelude en Fuga nr. 5 in D gr.t.
III.Johann Sebastian BachUit ‘Das Wohltemperierte Klavier’ Boek I
-Prelude en Fuga nr.24 in b kl.t. BWV 869
Dimitri SjostakovitsjUit 24 Preludes en Fuga’s op.87
-Prelude en Fuga nr.6 in b kl.t.
IV.Johann Sebastian BachUit ‘Das Wohltemperierte Klavier’ Boek I
-Prelude en Fuga nr.17 in As gr.t. BWV
Felix Mendelssohn BartholdyUit 6 Preludes en Fuga’s op.35
-Nr.4 in As gr.t.: Con moto / Con moto ma sostenuto
V.Johann Sebastian BachUit ‘Das Wohltemperierte Klavier’ Boek I
-Prelude en Fuga nr.12 in f kl.t. BWV 857
Dimitri SjostakovitsjUit 24 Preludes en Fuga’s op.87
-Prelude en Fuga nr. 18 in f kl.t.
VI.Johann Sebastian BachUit ‘Das Wohltemperierte Klavier’ Boek I
-Prelude en Fuga nr.21 in Bes gr.t. BWV 866
Felix Mendelssohn BartholdyUit 6 Preludes en Fuga’s op.35
-Nr.6 in Bes gr.t.: Maestoso moderato / Allegro con brio