De liederencyclus Winterreise wordt algemeen gezien als een van de belangrijkste werken van de Westerse muziek.
Nico van der Meel over Winterreise: “Een jongeman verlaat zijn geliefde uit angst anders door haar aan de kant gezet te worden. Het is het begin van een lange wandelreis door wind en sneeuw, tijdens welke de jongeman langzaam maar zeker aan een totale depressie ten prooi valt. Dit is het verhaal dat door Wilhelm Müller in de vierentwintig gedichten verteld wordt en dat door de geniale muziek van Franz Schubert op een overweldigende manier invoelbaar gemaakt wordt.
Deze Winterreise belooft een originele vertolking te worden. Bij de uitvoering door tenor Nico van der Meel en Pieter-Jan Belder op fortepiano krijgt u een goede indruk van het door Schubert bedoelde heldere, bijna kale klankbeeld. Het maakt het verhaal van Winterreise nóg schrijnender.
In Winterreise vormt Nico van der Meel een twee-eenheid met Pieter-Jan Belder, die op clavecimbel en fortepiano alom aanzien verwierf. Hij speelde inmiddels een 130 cd’s in, waaronder alle sonates van Domenico Scarlatti. Belder neemt zijn eigen pianoforte mee, een kopie naar een instrument van Anton Walter (1752-1826) – een tijdgenoot van Schubert.
Nico van der Meel studeerde koordirectie aan het Rotterdams Conservatorium bij Jan Eelkema en Barend Schuurman en later hoofdvak zang bij Margreet Honig. Hij is voornamelijk bekend als zanger van oude muziek en is lid van het ensemble Camerata Trajectina, dat zich specialiseert in de Nederlandse muziek van de middeleeuwen tot en met de Gouden Eeuw. Hij heeft echter een breed concertrepertoire opgebouwd met muziek van de 16e tot en met de 20e eeuw. Hij geniet internationaal grote faam voor zijn vertolkingen van de evangelistenpartij in de Passionen van J.S. Bach. Hij treedt op als gastdocent aan diverse conservatoria. Hij is artistiek leider van het Drechtsteden Bachkoor. Al vanaf de oprichting in 1981 is hij dirigent van het William Byrd Vocaal Ensemble.
Pieter-Jan Belder studeerde klavecimbel en blokfluit aan de conservatoria van Amsterdam en Den Haag. In 1990 behaalde hij voor beide instrumenten het diploma Uitvoerend Musicus. Sindsdien treedt hij veelvuldig op in binnen- en buitenland als klavecinist, fortepianist, continuospeler en blokfluitist. Zo speelde hij op internationale festivals voor oude muziek in onder andere Berlijn, Leipzig, Barcelona, Vlaanderen, Potsdam-Sans Souci, Nizhny Novgorod en Utrecht.
Belder is initiator van het meerjarig project ‘Bach in Context’, een samenwerking van Musica Amphion en het Gesualdo Consort Amsterdam. Het doel van dit project is om middels concerten en cd-opnames de cantates en orgelwerken van J.S. Bach thematisch met elkaar in verband te brengen. Het project belicht ook het kerkorgel als continuo instrument, naast het klavecimbel. De cantates worden in principe enkelbezet uitgevoerd. Sinds 2005 is hij als dirigent van Musica Amphion regelmatig te gast in Het Koninklijk Concertgebouw te Amsterdam. Hij voerde daar in 2011 onder meer Purcells Dido & Aeneas uit met Sarah Connolly en Collegium Vocale Gent. In 2012 dirigeerde hij Musica Amphion en Collegium Vocale Gent in een Handel- en Vivaldiprogramma, eveneens in het Amsterdamse Concertgebouw. In 1997 was Belder winnaar van de NDR-Musikpreis te Hamburg, en in 2000 werd hij winnaar van het Internationale Bachwettbewerb Leipzig.