André Morsch en Mariana Izman

Schuberts Winterreise

André Morsch, bariton en Mariana Izman, piano

De Paulus

zondag 17 januari 2016

In de liedkunst van de grote, levende Europese muziektraditie, is Schuberts cyclus Winterreise (D911) een eenzaam hoogtepunt. De Duitse bariton André Morsch en de van oorsprong Moldavische pianist Mariana Izman vormen al langer een duo.

André Morsch voltooide zijn studie in zowel Oostenrijk als aan het Conservatorium van Amsterdam – bij Margreet Honig –, en, eveneens met onderscheiding, de Dutch National Opera Academy, een internationale broedplaats aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 2007 won hij de prestigieuze Wettbewerb für Liedkunst der Hugo-Wolf-Akademie in Stuttgart, en met pianist Eildert Beeftink de Hermann-Reutter-Preis. Eerder verwierf hij de Prix Bernac van de Academie Maurice Ravel. Met een stipendium maakte hij in 2005 deel uit van Le Jardin des Voix onder leiding van William Christie en Les Arts Florissants. Sinds september 2011 is André Morsch ensemblelid van de Staatsoper Stuttgart, waar hij Figaro in Le Nozze di Figaro, Leporello in Don Giovanni, Papageno in Die Zauberflöte (Mozart) zong, en Harlekin in Ariadne auf Naxos (R. Strauss) als ook Dandini in La Cenerentola (Rossini).

Mariana Izman komt uit Moldavië en studeerde onder meer aan het Conservatorium van Amsterdam. Zij is winnares van het eerste Europese Piano Concours ‘Grand Prix Vlado Perlemuter’ in Frankrijk en het Dinu Lipatti Piano Concours in Boekarest. Zij concerteerde met talrijke orkesten en geeft recitals in binnen- en buitenland. Mariana Izmans vertolkingen wordt geroemd om de verhaalkracht die zij telkens ontplooit. Er komt bij dat zij een polyglot is; zij spreekt meerder talen vloeiend, waaronder Nederlands. Zij is docent aan de Yehudi Menuhin School, gelegen in het Graafschap Surrey bij Londen.

Winterreise

Franz Schuberts Winterreise vertelt het verhaal van een dichter die door zijn geliefde is verstoten. Vertwijfeld gaat hij op zoek naar de zin van het leven. Op zijn tocht door een winters landschap ondervindt hij de elementen aan den lijve. De barre natuur weerspiegelt zijn innerlijke strijd en zijn geliefde is het leven zelf. Allengs vindt hij verlossing en aanvaardt hij haar als vanzelfsprekend en troostrijk.

Universeel

Schubert toonzette de 24 gedichten van Wilhelm Müller in 1827, het jaar voor zijn dood. Pas 30 jaar oud besefte hij dat zijn levenseinde door een slopende ziekte nabij was. Zijn Winterreise is een hoogst persoonlijke getuigenis, zo treffend en verstrekkend dat hij in deze cyclus universele zeggingskracht neerlegde.

Wat wij van luisteren weten is dat aangrijpende muziek ons verbindt en bevrijdt, juist als wij haar live meemaken. Geldt dit voor bijvoorbeeld Bachs Matthäus Passion, zo ondergaan we ook Winterreise.

Seizoen 2015/2016

Quirine Scheffers en Lauretta Bloomer

Quirine Scheffers en Lauretta Bloomer

Vioolsonate van Schlegel, Beethoven en Janáček

Quirine Scheffers, viool en Lauretta Bloomer, piano

De Paulus

zondag 10 april 2016

Marene Elgershuizen en Frans van Ruth

Marene Elgershuizen en Frans van Ruth

Leander Schlegel: Deutsche Liebeslieder opus 20

Marene Elgershuizen sopraan en Frans van Ruth piano

De Paulus

zondag 13 maart 2016

Sofja Gulbadamova

Sofja Gülbadamova

Brahms & Dohnányi

Variaties & rapsodieën in Hongaarse stijl

De Paulus

zondag 14 februari 2016

Alexander Oliver

Alexander Oliver en leden van the New European Ensemble

Poetry & Music From World War I

There is no interval

De Paulus

zondag 13 december 2015

Masha Yulin

Masha Yulin

Skrjabin en tijdgenoten (III)

De Paulus

zondag 22 november 2015

Leo Samama

Leo Samama

Skrjabin en tijdgenoten (II)

De Paulus

zondag 15 november 2015

Leo Samama

Leo Samama

Skrjabin en tijdgenoten (I)

De Paulus

zondag 08 november 2015

Hanna Shybayeva en het Ysaÿe Trio

Hanna Shybayeva en het Ysaÿe Trio

Leander Schlegel – Beethoven

Hanna Shybayeva (piano) uit Wit-Rusland en de leden van het Ysaÿe Trio

De Paulus

zondag 18 oktober 2015

Frans van Ruth

Frans van Ruth

Leven en werk van Leander Schlegel

Een concert/lecture door Frans van Ruth over de in Oegstgeest geboren componist

De Paulus

zondag 13 september 2015