Leander Schlegel – Pianokwartet opus 14; Beethoven – Symfonie nr. 3, Eroica, arr. Ferdinand Ries.
Hanna Shybayeva (piano) uit Wit-Rusland en de leden van het Ysaÿe Trio: Rada Ovcharova (viool) uit Bulgarije en de in Canada geboren en getogen gebroeders Emlyn en Willem Stam (resp. altviool en cello), ontmoetten elkaar gedurende hun studiejaren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Vormden zij een vaste waarde tijdens de Leidse Hofjesconcerten, Hanna Shybayeva is de oprichter en artistiek leider van het kamermuziekfestival White Crow, vorig jaar februari nog eens in het Rijksmuseum van Oudheden te beleven. Shybayeva an het Ysaÿe Trio maken tevens deel uit van het New European Ensemble, een formatie van uiteenlopende omvang – al naar gelang de bezetting die de avontuurlijke programmering verlangt – en dit met musici uit heel Europa.
“Symphonic intimacy”
Huisconcerten zijn niet maar een prettig tijdverdrijf, ze blijken evenzeer een bron van overdracht en inspiratie. Sinds de achttiende eeuw begrepen muziekuitgevers dit maar al te goed. Daarbij ging het om nieuwe composities en maar zelden om werken uit vroeger tijden. Was symfonieën in druk tijdrovend en kostbaar, daarom drongen uitgevers er bij componisten en arrangeurs op aan orkestwerken naar hun keuze te bewerken voor een kamermuziekensemble, een pianokwartet bij voorbeeld. Ferdinand Ries, een leerling van Beethoven en enige tijd diens secretaris, nam deze taak op zich waar het de Eroica-symfonie betreft. Het Ysaÿe Trio en Shybayeva zette onder meer deze bewerking onlangs op cd en deze noemden ze Symphonic intimacy.
Schlegels pianokwartet opus 14
Telt het oeuvre van Leander Schlegel 35 opusnummers, deze blijken niet steeds chronologisch geordend. Zo zijn van zijn vierdelige Quartett (in C-Dur) für Pianoforte, Violine, Bratsche und Violoncell opus 14 twee manuscripten bekend, een uit 1886 en een van twee jaar later. En aanvankelijk was dit het pianokwartet opus 6 en voor het eerst in 1898. Als opus 14, uitgegeven bij Strassburg i/E, Süddeutscher Musikverlag, is de eerst bekende uitvoering in 1908 in Bielefeld. Deze laatste versie is opgedragen aan O.D. Emrik. Opus 6 destijds is evenwel Ihrer Durchlaucht Prinzessin Hermann zu Solms-Braunfels, geborene Prinzessin Reuss, jüngerer Linie, gewidmet.