Leo Samama

Skrjabin en tijdgenoten (I)

De Paulus

zondag 08 november 2015

Alexander Skrjabin en de Russische muziek van zijn tijd, hoorcollege I

door Leo Samama

Dit is het eerste deel van een drieluik deze maand: twee hoorcolleges en een recital. Hierin wordt het oeuvre belicht van Alexander Skrjabin (1871-1915). De colleges worden gegeven door Leo Samama, het recital door Masha Yulin.

Samama over Skrjabin: “In de stroomversnelling waarin de westerse cultuur zich rond 1900 bevond, neemt de componist Alexander Nikolajevtisj Skrjabin een zonderlinge plaats in. Voor sommigen is hij de componist van charmante pianowerkjes die iets van Chopin hebben, maar dan met een vleugje fin-de-siècle-sentiment. Voor anderen is hij een belangrijke voorloper van de 20e-eeuwse avantgarde, één van de wegbereiders voor de vernieuwingen rond 1900. En dan is er ook nog een groep die in Skrjabin niet meer dan een wat overschatte mysticus zien, die zichzelf een god waande en de hele wereld op zichzelf betrok. Wie was Alexander Skrjabin? De componist van theosofische muziek, van magische muziek, die letterlijk met geuren en kleuren tot klinken moest worden gebracht, van muziek die de mensen zou verenigen in een eeuwig rijk van liefde? Of de fenomenale pianist, de componist van superromantische orkestwerken, de grote publieksverleider, de revolutionair? Alexander Skrjabin, die het eeuwige leven zocht en nog geen 43 jaar oud aan een karbonkel op zijn bovenlip bezweek.

Alexander Skrjabin
Alexander Skrjabin

Leo Samama studeerde muziekwetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Na zijn afstuderen in 1977 tot 1988 docent muziek/cultuurgeschiedenis aan het Utrechts Conservatorium. Daarna van 1988 tot en met 1991 was hij als docent voor muziek van de 20e eeuw verbonden aan de vakgroep muziekwetenschap van de Faculteit der Letteren van Rijksuniversiteit Utrecht. Van 1978 tot 1984 was hij recensent bij De Volkskrant, en van 1986 tot 1990 freelance medewerker bij NRC/Handelsblad. Tot op heden geeft hij (gast)colleges aan tal van instellingen. Vanaf 1991 was Samama enkele jaren verantwoordelijk voor de ondersteuning van de artistieke leiding van het Koninklijk Concertgebouworkest. Daarop was hij van 1994 tot 2002 artistiek coördinator van het Residentie Orkest en tot 2010 directeur van het Nederlands Kamerkoor.

Als publicist heeft Samama vele artikelen en meerdere boeken geschreven. Zijn bekendste boek is het standaardwerk Zeventig jaar Nederlandse muziek 1915-1985, uitgekomen in 1986. Hiervan is in 2006 een geheel herziene druk verschenen onder de titel Nederlandse muziek in de 20-ste eeuw. Een ander bekend boek is Alphons Diepenborck – Componist van het vocale, waarin Samama uitvoerig ingaat op het leven en de muziek van de componist. Het boek werd in 2012 uitgegeven ter gelegenheid van de 150ste geboortedag van Diepenbrock.

Samama heeft meerdere cd’s voor Home Academy gemaakt. Tot nu toe verschenen de hoorcolleges Klinkende geschiedenis, Mozart, Beethoven, Debussy, Mahler, De taal van muziek, Schubert en Stravinsky.

Seizoen 2015/2016

Quirine Scheffers en Lauretta Bloomer

Quirine Scheffers en Lauretta Bloomer

Vioolsonate van Schlegel, Beethoven en Janáček

Quirine Scheffers, viool en Lauretta Bloomer, piano

De Paulus

zondag 10 april 2016

Marene Elgershuizen en Frans van Ruth

Marene Elgershuizen en Frans van Ruth

Leander Schlegel: Deutsche Liebeslieder opus 20

Marene Elgershuizen sopraan en Frans van Ruth piano

De Paulus

zondag 13 maart 2016

Sofja Gulbadamova

Sofja Gülbadamova

Brahms & Dohnányi

Variaties & rapsodieën in Hongaarse stijl

De Paulus

zondag 14 februari 2016

André Morsch en Mariana Izman

André Morsch en Mariana Izman

Schuberts Winterreise

André Morsch, bariton en Mariana Izman, piano

De Paulus

zondag 17 januari 2016

Alexander Oliver

Alexander Oliver en leden van the New European Ensemble

Poetry & Music From World War I

There is no interval

De Paulus

zondag 13 december 2015

Masha Yulin

Masha Yulin

Skrjabin en tijdgenoten (III)

De Paulus

zondag 22 november 2015

Leo Samama

Leo Samama

Skrjabin en tijdgenoten (II)

De Paulus

zondag 15 november 2015

Hanna Shybayeva en het Ysaÿe Trio

Hanna Shybayeva en het Ysaÿe Trio

Leander Schlegel – Beethoven

Hanna Shybayeva (piano) uit Wit-Rusland en de leden van het Ysaÿe Trio

De Paulus

zondag 18 oktober 2015

Frans van Ruth

Frans van Ruth

Leven en werk van Leander Schlegel

Een concert/lecture door Frans van Ruth over de in Oegstgeest geboren componist

De Paulus

zondag 13 september 2015