Klára Würtz

Pianosolo

zondag 12 februari 2023
16:0017:30
25,00 Tot 18 jaar vrij entree - apart invoeren

Programma

Johann Sebastian Bach (1685–1750)

  • Goldberg Variationen BWV 988 (compleet)

Gramophone: “Würtz is one of the best pianist/musicians currently performing”.

Gramophone, ’s wereld meest invloedrijke klassieke muziekmagazine, publiceerde op 12 december de Editor’s Choice of The best piano recordings and The Best JSBach recordings of 2022

In beide categorieën wordt Klára Würtz’ opname van Bachs Goldberg Variationen tot de allerbeste gerekend:

“Klára Würtz’s Goldbergs explores Bach’s extraordinary and revered set of variations with selfless commitment and personality, bringing delicacy, drama and architectural splendour to this great music.”

Klára Würtz’s Goldberg Variations

Klára Würtz komt uit Hongarije en is hoofdvakdocent piano aan het Utrechts Conservatorium. Onder de magnifieke cd-opnamen die zij maakte bevinden zich alle pianosonates van Mozart die haar alom faam bezorgden. Zij begon op haar vijfde piano te spelen en zong van haar zesde tot veertiende jaar in het kinderkoor van de Hongaarse radio. Dat was hard werken, vertelt ze, bijna militaire dienst. Het koor maakte veel reizen naar verschillende landen en werelddelen. In het communistische Hongarije was dat een bijzonder privilege, Klára genoot ervan. Tijdens de voorstellingen speelde zij aan de piano vaak de intermezzi.

In 1979 werd zij toegelaten tot de Faculteit voor getalenteerde kinderen van de Ferenc Liszt-Akademie in Boedapest. Zeventien jaar oud kreeg ze les van onder anderen Zoltán Kocsis en György Kurtág, in 1985 won zij de Ettore Pozzoli Pianoconcours in Milaan. In 1988 nam zij deel aan de Dublin International Piano Competition en viel in de prijzen, het volgende jaar studeerde zij cum laude af. In 1991 ging ze naar de VS om er volgens contract meer dan honderd recitals in achtendertig verschillende staten te geven. Deze tournee was beslissend voor haar carrière, ze heeft er haar podiumangsten leren beheersen.