Daniel Quartet

Leander Schlegels Tweede strijkkwartet (1913) blijkt een fonkelend meesterwerk, hier voor het eerst uitgevoerd

De Paulus

zondag 22 september 2019

De leden van het Daniel Quartet zijn Quirine Scheffers en Misha Furman viool, Itamar Shimon altviool en Joanna Pachucka cello – foto links: Emile Jeansch, rechts: Lucien Knoedler – 22 september 2019.

De Concertzender maakte van deze Zondagmatinee in De Paulus een opname.

Programma

Leander Schlegel (1844 – 1913)

Strijkkwaret nr. 2, opus 35 (1913) – wereldpremière

  1. Quasi Presto – Allegro
  2. Tempo di Minuetto animato
  3. Adagio non troppo e mesto
  4. Poco Adagio – Allegro vivace ma non troppo

Ludwig van Beethoven (1770 – 1827)

Strijkkwartet opus 132 nr. 15

  1. Assai sostenuto-Allegro
  2. Allegro ma non tanto
  3. Canzona di ringraziamento – Heiliger Dankgesang eines Genesenden an die Gottheit, in der lydischen Tonart: Molto Adagio
  4. Alla marcia, assai Vivace
  5. Allegro appassionato

Leander Schlegel (1844–1913) is een van de meest markante Nederlandse componisten van zijn tijd

Hij is geboren op destijds Oegstgeester grondgebied, getogen in Leiden, bereisde Europa en werd bewonderd tot in Wenen – in de Zaterdagmatinees van de Bösendorfersaal. Schlegel voltooide zijn Tweede strijkkwartet vlak voor zijn plotselinge dood, daarom bereikte dit werk geen uitgever. Het manuscript kwam uiteindelijk bij het Nederlands Muziek Instituut terecht. Leander Schlegel is bijgezet in het familiegraf op de elitebegraafplaats De Groene Steeg in Leiden.

Op voorstel van Muziekkamer Oegstgeest geeft Donemus Schlegels Tweede strijkkwartet uit, samen met diens in 1905 uitgegeven Eerste strijkkwartet opus 17. De redactie is in handen van Frans van Ruth. Hij verdiepte zich in het leven en oeuvre van Leander Schlegel en wijdde aan hem een uitvoerige website: Welkom bij Leander Schlegel.

De eerst bekende uitvoering van opus 17 dateert van 1905 en was van het kwartet van de Franse vioolvirtuoos Henri Marteau. De talrijke correcties van de componist verwerkt Frans van Ruth in een nieuwe partituur. Hij was al mederedacteur van alle liederen van Leander Schlegel in twee banden. En wellicht ligt er van de hand van Van Ruth een biografie van Leander Schlegel in het verschiet.

Zodoende verschijnen bij Donemus mettertijd beide strijkkwartetten van Schlegel gebundeld. Een uitvoering van het Eerste strijkkwartet is hier voorzien in het seizoen 2021/22.

Zondagmiddag 15 september geeft Frans van Ruth in Oegstgeest een lezing met recital over Leander Schlegel. Hij wordt geflankeerd door de mezzo-sopraan Oda Zoe Hochscheid.

Eduard Reeser in zijn standaardwerk “Een eeuw Nederlandse muziek 1813 – 1913” over Leander Schlegel

“Herhaaldelijk trad hij als solist en begeleider op, waarbij hij vooral als vertolker van Schumann bewondering wekte. Van die voorkeur getuigt ook zijn componeren, dat in de Duitse romantische sfeer zijn uitgangspunt heeft gevonden. Een voorname persoonlijkheid treedt ons in de muziek van Schlegel tegemoet; de gebondenheid aan een muzikale traditie, die op het eind der negentiende eeuw in ons land nog altijd van grote invloed was, heeft het zich ontplooien van een oorspronkelijke fantasie allerminst in de weg gestaan, en daar deze componist zich nooit afzijdig heeft willen houden van wat de Duitse muziek in zijn tijd aan nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden bood, gaat er van zijn werk een frisheid en levendigheid uit die zich wel heel gunstig onderscheidt van de ouderwetsheid die zoveel Nederlandse muziek op Duitse grondslag reeds bij haar ontstaan aankleefde.

Muziekkamer Oegstgeest streeft ernaar wanneer maar mogelijk werken van componisten die in Nederland woonden of leven te programmeren. In de 36 concerten sinds december 2014 is de oogst zo’n 22. Daaronder van Schlegel het Pianokwartet, de complete Deutsche Liebeslieder, de Vioolsonate en onder de pianowerken zijn Ballade opus 2.

Veel dank is verschuldigd aan Frans van Ruth. Met zijn duopartner Doris Hochscheid voerde hij hier onder meer de magnifieke Sonata concertante voor cello en piano van Rudolf Escher uit. Van deze componist op de honderdste sterfdag van Claude Debussy, 25 maart 2018, de Sonate voor cellosolo, vertolkt door José Mor, principal cellist van het Symfonie Orkest van Barcelona.

Seizoen 2019/2020

Dinara Klinton

Dinara Klinton

Liszt | Beethoven | Tsjaikovski| Prokofjev

Dinara Klinton, piano

De Paulus

zondag 23 februari 2020

Beth & Flo

Beth & Flo

Elsbet Remijn & Claudette Verhulst – een bijzonder pianoduo

Het Trefpunt

zaterdag 15 februari 2020

Duo Belder Kimura

Duo Belder Kimura

Bach | Mozart | Beethoven

Pieter-Jan Belder, fortepiano en Rie Kimura, viool

De Paulus

zondag 26 januari 2020

Jasper Schweppe en Riko Fukuda

Jasper Schweppe – Riko Fukuda

Schubert – Die schöne Müllerin

Jasper Schweppe, bariton – Riko Fukuda, piano

De Paulus

zondag 24 november 2019

Wendy & Ursula

Wendy Roobol en Ursula Dütschler

Mozarts Mooie Meiden

Wendy Roobol, sopraan en Ursula Dütschler, pianoforte

Het Trefpunt

zaterdag 09 november 2019

Sam Armstrong

Sam Armstrong

Schumann | Schubert

Sam Armstrong, piano

De Paulus

zondag 27 oktober 2019

Frans van Ruth

Frans van Ruth

Een lezing met recital door Frans van Ruth over de in Oegstgeest geboren componist Leander Schlegel.

Kasteel Oud-Poelgeest

zondag 15 september 2019