Frans van Ruth

Een lezing met recital door Frans van Ruth over de in Oegstgeest geboren componist Leander Schlegel.

Kasteel Oud-Poelgeest

zondag 15 september 2019

“De gouden kleur, die de late romantiek kenmerkt, ligt over deze poëzie breed gespreid.”

Op zondag 15 september 2019, tijdens het Osger Weekend of Open Monumenten Dagen, geeft de internationaal gelauwerde pianist en kamermuziekdocent Frans van Ruth een lezing over de componist Leander Schlegel (1844–1913). Schlegel is op destijds Oegstgeester grondgebied geboren, getogen in Leiden, bewonderd tot in Wenen, woonde veertig jaar in Overveen, liet een klein maar ongemeen fijn oeuvre na en is bijgezet in het familiegraf op de Groene Steeg in Leiden.

Van Ruth verdiepte zich in het leven en oeuvre van Schlegel en stelde op grond van het materiaal dat hij tot nog toe vond een uitvoerige website samen: Welkom bij Leander Schlegel. Hij wordt 15 september geflankeerd door de mezzo–sopraan Oda Zoe Hochscheid. Plaats van handeling is het Koetshuis van kasteel Oud Poelgeest in Oegstgeest, van 15.30–16.30 uur. De toegang is kosteloos. De website van het Osger Weekend vindt u hier.

Leander Schlegel
Leander Schlegel

Deze lezing met muziek van Schlegel gaat vooraf aan de Zondagmatinee in De Paulus van een week later, 22 september om 16.00 uur. Daarin wordt voor het eerst ooit Schlegels Tweede strijkkwartet opus 35 uit 1913 uitgevoerd. Een wereldpremière is dit, door het Daniel Quartet. Klik hier voor meer informatie.

De componist, dirigent en pianist Willem Andriessen (1887–1964) over Leander Schlegels oeuvre: “De gouden kleur, die de late romantiek kenmerkt, ligt over deze poëzie breed gespreid”.

In de jaren negentig was in Oegstgeest het secretariaat van de Willem Mengelberg Vereniging gevestigd, aan de Irislaan. Vernoemd naar de wereldberoemde dirigent, van 1895–1945 chef van het Concertgebouw Orkest en in de jaren 1921–1930 ook van de New York Philharmonic Orchestra.

In het bulletin van december 1997 van deze vereniging zijn de bladzijden 4–6 aan Leander Schlegel gewijd. Een vondst van Martin Rohde, bestuurslid van Stichting Mu6.

Naast de opname onderaan deze pagina van Die Nachtigall hat mich vom Schlaf erweckt uit de Deutsche Liebeslieder opus 20 door Oda Hochscheid en Frans van Ruth, kunt u luisteren naar Schlegels Vioolsonate opus 34, zijn voorlaatste werk, uitgevoerd door Candida Thompson, viool en David Kuyken, piano. En naar de pianist Jacob Bogaart in opus 30 nr. 4, een wals.

Seizoen 2019/2020

Dinara Klinton

Dinara Klinton

Liszt | Beethoven | Tsjaikovski| Prokofjev

Dinara Klinton, piano

De Paulus

zondag 23 februari 2020

Beth & Flo

Beth & Flo

Elsbet Remijn & Claudette Verhulst – een bijzonder pianoduo

Het Trefpunt

zaterdag 15 februari 2020

Duo Belder Kimura

Duo Belder Kimura

Bach | Mozart | Beethoven

Pieter-Jan Belder, fortepiano en Rie Kimura, viool

De Paulus

zondag 26 januari 2020

Jasper Schweppe en Riko Fukuda

Jasper Schweppe – Riko Fukuda

Schubert – Die schöne Müllerin

Jasper Schweppe, bariton – Riko Fukuda, piano

De Paulus

zondag 24 november 2019

Wendy & Ursula

Wendy Roobol en Ursula Dütschler

Mozarts Mooie Meiden

Wendy Roobol, sopraan en Ursula Dütschler, pianoforte

Het Trefpunt

zaterdag 09 november 2019

Sam Armstrong

Sam Armstrong

Schumann | Schubert

Sam Armstrong, piano

De Paulus

zondag 27 oktober 2019

Daniel Quartet

Daniel Quartet

Leander Schlegels Tweede strijkkwartet (1913) blijkt een fonkelend meesterwerk, hier voor het eerst uitgevoerd

De Paulus

zondag 22 september 2019